Udruženje „Ma kuš na me“ : Vlada RS povukla iz procedure zakon o zabrani pušenja, to je potez koji se mora pozdraviti

Preporučujemo

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o povlačenju iz skupštinske procedure Nacrta zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Prema odredbama ovog nacrta zakona, pušenje u svim ugostiteljskim objektima bi bilo zabranjeno.

„Iskreno, oduševljeni smo ovom odlukom kao i činjenicom da se ponuđeni ekonomski pokazatelji uticaja ovakvog zakona na privredu nisu zanemarili“, izjavili su predstavnici Udruženja građana , „Ma kuš na me“, koje se protivi uvođenju potpune zabrane pušenja u svim ugostiteljskim objektima u Bosni i Hercegovini

- -

Predstavnica udruženja, Aida Feraget, dodala je da ovim potezom, doradom zakona prije slanja u dalju skupštinsku proceduru, Vlada RS pokazuje kako ozbiljnost tako i želju da iznađe rješenja koja odgovaraju svima, a koji neće dovesti do negativnih uticaja na poslovanje privrednih subjekata – poreskih obveznika.

Feraget je podsjetila da je u Federaciji isti nacrt zakona ne samo prošao skupštinsku proceduru, nego i period javne rasprave, a da javnost ni 4 mjeseca nakon okončanja javne nema informaciju o tome šta se od brojnih zahtjeva za izmjenu privrednika i javnosti uvažilo, a šta nije, te pozvala Vladu Federacije da se ugleda na kolege iz Republike Srpske.

„Ovoliko ignorisanje javnosti od strane Vlade Federacije je jednostavno neprihvatljivo“, kažu u udruženju.

Najnovije

Predsjednik Sindikata policijskih službenika pozvao Katicu da se ne miješa u operativni rad policije

Inicijativa zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Arijane Memić kojom traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima u...