Crnadak: EU traži vladavinu prava, to je najveći problem kod nas i preljeva se na sve segmente društva

Preporučujemo

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na konferenciji za medije je istakao da je jako važno opredijeljenje EU u novoj Strategiji proširenja za Zapadni Balkan, te da ona iskaz EU o potrebi proširenja.

“Važno je opredijeljenje Brisela da mi pripadamo tamo. BiH i drugi pripadaju EU i to je put kojim ćemo nastaviti i tamo ćemo završiti. Sve mjere i projekti koji su predstavljeni još jače će osnažiti sve učesnike ovog procesa na Zapadnom Balkanu i pomoći da se svi skupa pripremimo za proces proširenja. Važno je reći da se sa ovakim pristupom nastaviti razvoj vanjskih trgovinskih procesa”, izjavio je Crnadak.

- -

Novi pristup, istaknuo je Crnadak, bit će snažno finansijski podržan., piše N1.

“EU je u prvi plan stavila šest inicijativa, a prva je jačanje vladavine prava. Mislim da je to suštinska stvar koja nam može dati vjetar u leđa. Ovo je najveći problem kod nas. Preljeva se na sve druge segmente društva, i prisutan je podjednako u RS i FBiH.

Problem sa korupcijom se preljeva na ekonomiju, investicije, odlasku mladih ljudi. Važno je da zapravo ta poruka glasi: Od nas, umjesto strategija, očekuje se akcija. To znači optužnice, suđenja, presude, da se ljudima vrati vjera u institucije”, izjavio je Crnadak.

Nije bilo nikakvih preciziranja datuma o kandidatskom statusu BiH, ali ono što je važno, istakao je Crnadak, poruka iz Brisela je da nema nikakvih ograničenja po pitanju brzine i kapaciteta EU – i da nastavak puta isključivo zavisi od država.

- -

“Svako u BiH, a to je dobitna formula, svako treba da radi svoj posao, da na svom nivou da uradi ono što je do njega. Moramo učiniti sve da ne miješamo poslove i aktivnosti važne za EU put sa evropskom politikom. Nismo bili uspješni do sada”, naveo je u obraćanju novinarima.

Ocijenio je da će se svaka zemlja Zapadnog Balkana kretati prema Briselu onoliko koliko želi.

Crnadak je kazao da što prije treba doći do statusa kandidata, a uz konstatnan rad sa Briselom dobiti podršku od svih zemalja članica EU.

Najavio je i skore sastanke sa ministrima vanjskih poslova Austrije, Njemačke, Hrvatske i Mađarske.

Odgovarajući na pitanja novinara, Crnadak je kazao da je Upitnik za EU praktično završen i da nema potrebe da se vraća na ono što je bilo, niti da želi kašnjenje sa odgovorima da povezuje za bilo kojeg političara, političku stranku ili nivo vlasti.

Najnovije

UO BHRT: Poslovodni odbor RTVFBiH odbija sve zakonske prijedloge, tražimo hitno rješenje od Vlade FBiH

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na današnjoj sjednici razmatrao je neriješene probleme oko raspodjele RTV takse koja...