Radončić i ostali: Imenovanje ambasadora nije predmet koalicionih dogovora

Preporučujemo

Svjedok Odbrane na suđenju Fahrudinu Radončiću i još troje optuženih za ometanje rada pravosuđa rekao je da imenovanje ambasadora nije bilo predmet razgovora koalicionih partnera, piše Detektor.ba.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva BiH, Munib Jusufović je kazao da je upoznat sa svim zvaničnim prijedlozima Saveza za bolju bodućnost (SBB) koji su išli u razmatranje u dogovoru sa Strankom demokratske skcije (SDA).

- -

Zvanični prijedlog, kako je rekao svjedok, nešto je što predlaže kadrovska komisija u stranci, te su se predlagala imenovanja ministara u skladu sa koalicionim sporazumom.

“Imenovanje na mjesto ambasadora uopšte nije bilo predmet koalicionih dogovora. Član Predsjedništva BiH je nadležan za to”, kazao je svjedok.

Dodao je da mu je poznato da je Nermana Hadžijahić dostavila CV, ali da ne zna koje su tačke bile na sjednici Predsjedništva BiH održanoj početkom januara 2016. te da se imenovanje ambasadorice desilo iznenada.

Tužiteljica Elvira Stanojlović je prigovorila na iskaz svjedoka, obrazlažući da je pristrasan i da je u suprotnosti s ranije izvedenim dokazima, kao i da je više puta prisustvovao ovom suđenju.

- -

Branilac Asim Crnalić je rekao da prisustvo suđenju nije sporno, ali i da je svjedok govorio o onome što mu je poznato a što je u korespodenciji sa izvedenim dokazima.

Radončiću je na teret stavljeno da je, u dogovoru s Bakirom Dautbašićem, nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Azru Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, kako se navodi u optužnici, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Radončića optužnica tereti i da je naredio izvršenje pritiska na Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Bilsena Šahman i Dautbašić.

Državni sud je Tužilaštvu BiH dozvolio kontakt sa Azrom Sarić u prostorijama Odjela za podršku svjedoka uz prisustvo ovlaštene osobe, ali samo na okolnosti izjava svjedoka Odbrane, dok je tužiocima zabranjeno razgovarati o postupku na Kosovu. Razgovor sa svjedokinjom, kako je rekla predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović, bit će snimljen i, ukoliko se ukaže potreba, emitovan u sudnici.

Odbrana je prije toga kazala da će odustati od saslušanja Sarić, uz obrazloženje da se radi o “kontaminiranom svjedoku”, te je predočen dokument koji je dostavila Uprava Suda BiH na osnovu kojeg se vidi koliko je puta svjedokinja evidentirana pri boravku u Tužilaštvu BiH.

“Kada se pogledaju evidentirane posjete, Azra Sarić je 18 i po sati provela u Tužilaštvu i apsolutno je nemoguće utvrditi šta je za to vrijeme govorila, a njeno svjedočenje u Sudu je trajalo oko deset sati. Pripremanje svjedoka je dozvoljeno, ali instruisanje nije, a ne znamo šta je od toga bilo”, rekla je braniteljica Tatjana Savić.

Na ovom ročištu bilo je planirano i saslušanje svjedoka Odbrane Elvira Džibrića, te mu je treći poziv uručen putem policijske uprave, ali je sutkinja Mašović napomenula da je Sud dobio dopis poslan faksom iz Lukavca u kojem svjedok kaže da radi u Njemačkoj, ali da namjerava svjedočiti i da ostaje kod izjave koju je dao u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Tužilaštvo se usprotivilo prijedlogu Odbrane da se Džibrićeva izjava pročita, uz obrazloženje da za to nisu ispunjeni uslovi, te će svjedok ponovo biti pozvan. Nastavak suđenja je 14. februara.

(Index.ba)

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...