Crnadak: EU traži vladavinu prava, to je najveći problem kod nas i preljeva se na sve segmente društva

Preporučujemo

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na konferenciji za medije je istakao da je jako važno opredijeljenje EU u novoj Strategiji proširenja za Zapadni Balkan, te da ona iskaz EU o potrebi proširenja.

“Važno je opredijeljenje Brisela da mi pripadamo tamo. BiH i drugi pripadaju EU i to je put kojim ćemo nastaviti i tamo ćemo završiti. Sve mjere i projekti koji su predstavljeni još jače će osnažiti sve učesnike ovog procesa na Zapadnom Balkanu i pomoći da se svi skupa pripremimo za proces proširenja. Važno je reći da se sa ovakim pristupom nastaviti razvoj vanjskih trgovinskih procesa”, izjavio je Crnadak.

- -

Novi pristup, istaknuo je Crnadak, bit će snažno finansijski podržan., piše N1.

“EU je u prvi plan stavila šest inicijativa, a prva je jačanje vladavine prava. Mislim da je to suštinska stvar koja nam može dati vjetar u leđa. Ovo je najveći problem kod nas. Preljeva se na sve druge segmente društva, i prisutan je podjednako u RS i FBiH.

Problem sa korupcijom se preljeva na ekonomiju, investicije, odlasku mladih ljudi. Važno je da zapravo ta poruka glasi: Od nas, umjesto strategija, očekuje se akcija. To znači optužnice, suđenja, presude, da se ljudima vrati vjera u institucije”, izjavio je Crnadak.

Nije bilo nikakvih preciziranja datuma o kandidatskom statusu BiH, ali ono što je važno, istakao je Crnadak, poruka iz Brisela je da nema nikakvih ograničenja po pitanju brzine i kapaciteta EU – i da nastavak puta isključivo zavisi od država.

- -

“Svako u BiH, a to je dobitna formula, svako treba da radi svoj posao, da na svom nivou da uradi ono što je do njega. Moramo učiniti sve da ne miješamo poslove i aktivnosti važne za EU put sa evropskom politikom. Nismo bili uspješni do sada”, naveo je u obraćanju novinarima.

Ocijenio je da će se svaka zemlja Zapadnog Balkana kretati prema Briselu onoliko koliko želi.

Crnadak je kazao da što prije treba doći do statusa kandidata, a uz konstatnan rad sa Briselom dobiti podršku od svih zemalja članica EU.

Najavio je i skore sastanke sa ministrima vanjskih poslova Austrije, Njemačke, Hrvatske i Mađarske.

Odgovarajući na pitanja novinara, Crnadak je kazao da je Upitnik za EU praktično završen i da nema potrebe da se vraća na ono što je bilo, niti da želi kašnjenje sa odgovorima da povezuje za bilo kojeg političara, političku stranku ili nivo vlasti.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...