U Jakarti povećan broj poginulih od poplava

Preporučujemo

Desetine hiljada ljudi evakuirano je u četvrtak u glavnom gradu Indonezije Jakarti, nakon poplava i klizišta na tom području, u kojima je poginula 21 osoba. Vlasti su saopćile da očekuju i jače kiše, javlja Reuters.

Poplave su uzrokovale haos u dijelovima najvećeg grada jugoistočne Azije, pruge su blokirane i nema struje. Jakarta i obližnji gradovi poplavljeni su nakon obilne kiše 31. decembra i 1. januara.

- -

Glasnogovornik Ministarstva za socijalna pitanja rekao je za Reuters da broj poginulih iznosi 21, dok je Agencija za ublažavanje katastrofa rekla da je poginulo 19 osoba.

U četvrtak je samo u Džakarti evakuirano više od 62.000 ljudi, rekao je glasnogovornik Agencije za ublažavanje katastrofa Agus Wibowo.

Predsjednik Indonezije Joko Widodo rekao je novinarima u četvrtak da je evakuacija i sigurnost građana prioritet i pozvao na veću koordinaciju između gradskih uprava i vlade.

Na svojoj Twitter stranici Widodo je za poplavu okrivio kašnjenje u infrastrukturnim projektima za kontrolu poplava. Kazao je da neki projekti kasne od 2017. zbog problema s kupovanjem zemljišta.

- -

Neke od žrtava su se utopile, dok su drugi ubijeni u klizištima. Četiri osobe su poginule zbog strujnog udara, dok su trojica umrla od hipotermije.

Najnovije

AVDO AVDIĆ OBJASNIO: “Da li ja primam upute od Mehmedagića ili Konaković od članova kartela Edina Gačanina Tita?”

Sudske odluke često objavi prije suda, detalje istraga prije tužilaštva. Medij koji uređuje Istraga.ba često je mjesto na kojem...