Addiko bank: Spremni smo na dogovor ukoliko većina podrži prijedlog Udruženja Švicarac

Preporučujemo

Povodom zaključka Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u vezi sa rješavanjem pitanja kredita sa valutnom kaluzulom u CHF kroz potpisivanje Memoranduma između banke i UKK Švicarac, Addiko bank d.d. je uputila dopis Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

U dopisu je naglašena spremnost Addiko Bank d.d. Sarajevo na potpisivanje  Memoranduma pod uslovima koje je definiralo UKK Švicarac, uz neophodnu podršku najmanje 90 posto korisnika aktivnih kredita, jer se radi o  dobrovoljnom rješenju, koje treba obavezati obje strane, tj. Banku i  klijente. Prema podacima dostavljenim od UKK Švicarac, samo 223 korisnika aktivnih kredita, odnosno oko 30%, su saglasna sa ovim prijedlogom, što nije dovoljno za cjelovito rješenje.

- -

Ugovori o kreditu su regulisani obligacionim pravom, koje, pored ostalog,  podrazumijeva i saglasnost obje strane za promjenu ugovornih odredbi.  Dakle, ni mi, ni Udruženje zakonski ne možemo nametati rješenja na koja  klijenti koji su ugovorili kredit ne pristaju. Naša je želja riješiti ovo pitanje jedinstveno za sve klijente. Potpisivanje Memoranduma sa Udruženjem koje predstavlja samo manji dio korisnika aktivnih kredita sa  CHF valutnom klauzulom, ne bi riješilo ovo pitanje, već bi dovelo do većih problema što je neprihvatljivo, stav je Uprave Addiko banke.

Podsjećamo da Addiko bank d.d. Sarajevo od početka svog rada nastoji  riješiti ovo naslijeđeno pitanje.  To je bio i ključni razlog ponude  dobrovoljne konverzije kredita, uz otpis od 30, odnosno 50 posto duga, te fiksnu kamatnu stopu od 5,99% i period otplate u skladu sa mogućnostima  klijenta, što je velika većina klijenata i prihvatila. Danas, kao rezultat toga imamo oko 700 aktivnih kredita sa valutnom klauzulom u CHF u Addiko  Bank dd Sarajevo. U BiH je ukupno bilo odobreno oko 12.500 kredita sa CHF valutnom klauzulom, saopšteno je iz Addiko banke.

(Index.ba)

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...