Južna Koreja planira zabraniti Bitcoin

Preporučujemo

Južna Koreja namjerava planira uvesti zakon kojim bi zabranili tzv. kriptokvance, kao što je Bitcoin, da trguju na ovom tržištu.

Kako prenosi BBC, ministar pravde u ovoj zemlji rekao je kako su virtualne valute izazvale veliku zabrinutost kod vlade.

- -

Također, u Seulu se istražuje nekoliko razmjena ovih vrsta valuta zbog navodne utaje poreza.

U međuvremenu, Bitcion je pao oko sedam posto, odnosno na nešto manje od 13.800 dolara, iako razlog tome ne mora biti povezan sa odlukom Južne Koreje.

BBC navodi da je nizak nivo trgovanja, kao i relativno mali broj ljudi koji trguju ovim novcem, tako da su ovakve nagle promjene vrijednosti postale normalne. Ekonomski stručnjaci zato upozoravaju da se, s obzirom na to, ne treba obraćati velika pažnja na rast i podizanje cijena.

Vrijednosti digitalnih valuta, poput Bitcoina, porasle su tokom prošle godine, što je dovelo do velike potražnje, a postoji i opasnost o zavisnosti o kockanju zbog neiskusnih investitora.

- -

“Postoji realna zabrinutost zbog virtuelnih valuta, a Ministarstvo pravde priprema račun za zabranu ovih valuta”, rekao je južnokorejski ministar pravde Park Sang-ki.

Još u decembru prošle godine je najavljeno da će vlada primijeniti veću kontrolu na razmjenu u ovoj zemlji, uključujući i ukidanje anonimnog trgovanja.

(Ines Sandžaktarević)

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...