Admela Hodžić: Tražili smo sredstva za centar za upravljanje videonadzorom, naš amandman je odbijen

Preporučujemo

Zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Skupštini Kantona Sarajevo oglasila se nakon stravične saobraćajne nesreće u kojoj je jedna osoba smrtno stradala i dvije teško povrijeđene.

Hodžić je podsjetila javnost da je Klub zastupnika SBiH uložio amandman na Budžet Kantona Sarajevo za 2022. godinu za uspostavu video nadzora u KS, te da je isti odbijen od strane Vlade KS uz obrazloženje da je prioritetno planirana nabavka helikoptera, a izgradnja novog objekta će biti planirana kada za to budu ispunjene sve predradnje kako bi se ista realizovala. Ponovo je zatražila od ministra MUP-a Admira Katice da se ubrzaju „sve potrebne predradnje“ jer svaki izgubljeni život nikakvo obrazloženje ne može opravdati.

Objavu zastupnice Admele Hodžić prenosimo u cjelosti:

Klub stranke za BiH je amandmanom za prijedlog Budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu tražio da se pozicija u budžetu pod nazivom Izgradnja novog objekta za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova i nabavka opreme doda u nazivu „sa sistemom video nadzora u Kantonu Sarajevo” i uvećava sa planiranih 100.100,00 KM na 10.100.100,00 navedena pozicija je u okviru razdjela Ministarstva unutrašnjih poslova ekonomski kod 821600, HAX028 i, 038F.

Da se umanji sa pozicije Nabavka helikoptera, ekonomski kod 821300,NOV,038F, razdio Ministarstvo unutrašnjih poslova, za 10 miliona.

Ispred Kluba je dato i sljedeće obrazloženje:

Svjedočimo dugogodišnjoj narušenoj sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo i nedopustivo je da Sarajevo nema centar za upravljanje video nadzorom. Posebno je porazno da je takav uspostavljen u svim općinama manjeg bh entiteta i na svim izlazima iz Sarajeva, a da unutar Kantona Sarajevo gdje je i glavni grad države nema funkcionalnog sistema video nadzora niti u saobraćaju niti na drugim frekventnim lokacijama.

Stav predlagača na naš amandman je bio da se ne prihvata sa sljedećim obrazloženjem:

Nabavka opreme je već planirana u predloženom Budžetu, a Vlada KS prioritetno planira nabavku helikoptera, a izgradnja novog objekta će biti planirana kada za to budu ispunjene sve predradnje kako bi se ista realizovala.

Svjedoci smo skoro svakodevnih nemilih događaja na ulicama Kantona Sarajevo sa kobnim posljedicama gdje živote gube nevini građani. Sa druge strane oni koji prouzrokuju ovakve tragedije su višestruki povratnici u vršenju istih i sličnih djela zbog neadekvatnog nadzora i kontrole koja se može prevenirati većim prisustvom policije, strožijim kaznama i video nadzorom uvezanim i kontroliranim iz jednog centra.

Tražili smo i tada, a tražimo i sada da se ubrzaju „sve potrebne predradnje“ ili kako god da se to naziva u stručnoj terminologiji jer svaki izgubljeni život nikakvo obrazloženje ne može opravdati i apelujem na ministra MUP-a gospodina Katicu koji je i sada, a bio je ministar i tada kada smo podnijeli amandman, najodgovornija osoba za poduzimanje svih potrebnih radnji za preveniranje i sigurnost u Kantonu Sarajevo.

Najnovije

Mehmedović otkrio da li će napustiti SDA pa poručio: Bakir ne bi imao šanse sa ozbiljnim protukandidatom

Prije sedam dana Šemsudin Mehmedović je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA koji je biran na 8. Kongresu...