- Advertisement -

Advokat traži puštanje na slobodu turske novinarke Sedef Kabas

Preporučujemo

Odvjetnik Uğur Poyraz usprotivio se odluci o uhićenju poznate turske novinarke Sedef Kabaş, ističući da je ta odluka suprotna Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

Uğur Poyraz, odvjetnik novinarke Sedef Kabaş, koja je uhićena pod optužbom da je postupila protiv predsjednika, podnio je prigovor Prvostupanjskom kaznenom sudu u Istanbulu, tražeći puštanje na slobodu klijenta.

U pisanom prigovoru navodi se kako tvrdnja o tome da će Kabaş “pobjeći”, a koja je napisana u nalogu za uhićenje, nije utemeljena ni na kakvim konkretnim dokazima, te da je ministar pravosuđa Abdulhamit Gül, koji je to podijelio na svom Twitter računu tijekom pritvora, počinio kazneno djelo “pokušaja utjecaja na pravosuđe”.

Sedef Kabaş, koja je u noći između 21. i 22. januara uhapšena zbog govora na TELE 1. U peticiji je istaknuto da dok je postupak protiv novinarke u policijskoj postaji još trajao, ministar Gul je rekao da će “Pravda pronaći ono što zaslužuje”. U peticiji, u kojoj se navodi da ministar Gül očito krši pravilo o pravičnom suđenju.

U peticiji, odnosno zahtjevu za puštanjem na slobodu, je navedeno da Kabaş ima 12-godišnjeg sina, te se navodi: “Dijete mog klijenta kažnjava se zbog takvog nezakonitog uhićenja.”

Podsjetimo, novinarka je optužena da je uvrijedila Erdogana poslovicom koju je izgovorila u programu uživo na televiziji. Kabas je demantovala navode.

-Postoji jedna poznata poslovica koja kaže da krunisana glava postaje mudrija. Ali vidimo da to nije istina. Ne postaje bik kralj ulaskom u palatu, već palata postaje štala-, rekla je ona na kanalu Tele1.

Može biti osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne do četiri godine.

Pročitajte:  Erdogan najavio da će Turska dobiti novi Ustav
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

U subotu borilački spektakl u Bosanskoj dolini piramida “Pyramid Cup 2022”

Taekwondo kolektiv Bosna iz Visokog ovog vikenda organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo u taekwondou "Pyramid Cup 2022" Visoko, a ovaj...