Afera dizel: 200 policajaca i istražitelja upalo u upravu automobilskog diva u Njemačkoj, racije na 10 lokacija

preporučujemo

Njemačka policija izvršila je pretrese na desetak lokacija u pokrajinama Baden-Württembergu i Bavarskoj u okviru istrage tzv. afere dizel u kojoj su proizvođači automobila varali na emisijama ispušnih plinova.

Oko 160 policajaca i više od 30 djelatnika njemačkog Državnog odvjetništva upalo je u srijedu ujutro u upravu Porschea u okviru istrage protiv dva direktora i jednog bivšeg zaposlenika koje se povezuje s manipulacijama vrijednostima ispušnih plinova u dizelskim vozilima, prenosi dnevnik.hr.

“Među trojicom je optuženih jedan član izvršnog odbora i jedan stariji menadžer. Treći optuženik više ne radi u Porscheu”, priopćili su iz ureda državnog tužiteljstva u Stuttgartu, javlja AFP, a prenosi TheLocal.de.

Iz Porschea su potvrdili policijsku akciju te su poručili da će u potpunosti sarađivati u istrazi. Naveli su i da se pretresi odvijaju u uredima tvrtke u Stutgarttu te u uredima Audija u Ingolstadtu.

“Audi AG i Porsche AG u potpunosti surađuju s istražnim tijelima”, izjavio je glasnogovornik Porschea. U okviru afere dizel racije su već provedene u Mercedesu, Daimleru i Volkswagenu.

Prošle sedmice smijenjen je i predsjednik uprave VW-a, ujedno i bivši direktor Porschea  Matthias Mueller.

VW je priznao da varao na podacima o emisiji štetnih plinova njihovih automobila s dizelskim motorima kako bi prošli probne testove. Navelu su kako je 11 miliona automobila širom svijeta opremljeno softverom dizajniranim za da prikazuju lažne podatke.

Njemački savezni upravni sud donio je u februaru odluku da gradovi mogu zabraniti dizelske automobile koji zagađuju okoliš. Presuda ne znači da će se zabrana provoditi niti je definiran način, već samo da ju pokrajine i gradovi imaju pravo uvesti u cilju sprječavanja zagađenja. Za sada su se na zabranu odlučili Düsseldorf i Stuttgart.

Pročitajte:  U Njemačkoj pripremaju demonstracije protiv koronavirusnih restrikcija

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...