Helez: Zastupnici odbili da se na sjednici razgovara o borcima

Preporučujemo

U zgradi Federalnog parlamenta, uporedo s vanrednom sjednicom Predstavničkog doma, traju odvojeni razgovori grupe parlamentaraca s “predstavnicima nezadovoljnih demobiliziranih boraca”, koji od jutros protestuju ispred zgrade Parlamenta.

Kako je prije početka ove sjednice izjavio zastupnik Jozo Bagarić, koji je na čelu te parlamentarne grupe, na sastanku će biti sagledani zahtjevi boraca i predstavljene aktivnosti koje se i dosad provode radi poboljšanja statusa boračke  populacije.

Borcima se obratio i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Zukan Helez kazavši im da su ostali zastupnici odbili njegov prijedlog da se održi vanredna sjednica. On je, naime, predlagao održavanje vanredne sjednice kao i raspravu o tri zahtjeva boraca – objavi registra, borački dodatak i ukidanje finansiranja boračkih udruženja.  Protest stotinjak demobiliziranih boraca održan je ispred zgrade Parlamenta i jučer, kada je nakratko došlo do eskalacije i sukoba s policijom. Osiguranje je zbog toga evakuiralo zastupnike iz objekta, a protestnici su se razišli kasno popodne.

Zbog ovih događaja, jučer nije započeta najavljena vanredna sjednica Predstavničkog doma u čijem dnevnom redu nema tačaka vezanih za boračku problemtiku.

Ta sjednica je počela danas oko 12:30 sati, a protest dosad protiče mirno, prenosi radiosarajevo.

Kao i jučer, u zgradi je pojačano prisustvo specijalne policije, kao i na platou ispred objekta.

Najnovije

Grupa profesora Univerziteta u Tuzli poručili predsjednicima stranaka: Fokusirajte se na izborne programe i podršku birača, a reisul-ulemi prepustite brigu o Islamskoj zajednici

Grupa profesora Univerziteta u Tuzli poručili predsjednicima stranaka: Fokusirajte se na izborne programe i podršku birača, a reisul-ulemi prepustite...