SNSD traži sjednicu zbog “ratnohuškačke izjave” Izetbegovića, SDA neće prisustvovati

Preporučujemo

Poslanici SNSD-a, Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković i Miroslav Milovanović zatražili su hitnu sjednicu Predstavničkog doma zbog, kako navode, “ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića” u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji FBiH.

Poslanici SNSD-a u obrazloženju navode da postoje opravdani razlozi za sazivanje hitne sjednice PD PSBIH.

- -

 “Te izjave, koje uključuju izjavu predsjednika Vlade FBIH, Fadila Novalića u vezi sa jačanjem namjenske industrije u tom entitetu, značajno su uznemirile javnost i građane BiH, a posebno Republike Srpske, koja ih vidi kao prijetnju po mir, kako u BiH, tako u cijelom regionu”, navodi se u obrazloženju. Oni navode da je na programskom skupu SDA, održanom 24. marta 2018. godine u Sarajevu, Fadil Novalić kazao: “Naše granate dana, umjesto 20, lete 42 kilometra. Idemo i na 50 kilometara. Gradimo fabriku baruta. Mislim da će do kraja godine iz naših fabrika izaći i borbeni transporteri. Dramatično smo ojačali namjensku industriju, ne samo zbog izvoza”.

Komentarišući ovu izjavu, Izetbegović je 12. aprila kazao: “Mi ćemo zaokuržiti našu namjensku proizvodnju. Radićemo pokretnu haubicu, pušku smo već napravili, radićemo dronove, zaokružićemo potpuno proizvodnju municije, raketnih sistema itd. Radićemo to za tržište, ali i za ne daj Bože”, naveli su u obrazloženju poslanici SNSD-a. “Zahtijevamo da se na hitnu sjednicu pozovu članovi Predsjedništva BiH i da se aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obrazloži ove izjave”, navodi se u obrazloženju.

Traže također da se na hitnu sjednicu Predstavničkog doma pozovu i predstavnici Ministarstva odbrane BiH, kako bi iznijeli tačne podatke o količini i vrsti naoružanja koje se proizvodi u fabrikama. Zahtijevaju i odgovore na pitanje “šta se dešava sa naoružanjem i municijom koja nije izvezena i prodata inostranim kupcima”.

Šefik Džaferović iz SDA kazao je da je inicijativa Staše Košarca “politizacija”, te da ukoliko sjednica bude sazvana – SDA neće prisustvovati, piše N1.

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...