Ahmetović pozvao Crnadka da podnese ostavku: Posljednja faza negiranja genocida i diplomatski prekršaj

Preporučujemo

Sadik Ahmetović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH pozvao je danas ministra vanjskih poslova Igora Crnadka da podnese ostavku.

– Njegova posljednja odluka, da ne proslijedi pismo saučešća hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koju je uputila Udruženju “Majke Srebrenice” povodom smrti Hatidže Mehmedović, pokazuje njegov odnos prema genocidu u Srebrenici, na šta sam do sada već upozoravao i tražio njegovu smjenu. To ne samo da je dehumanizacija Mehmedovićeve, jedne od posljednjih faza negiranja genocida, već i ozbiljan diplomatski prekršaj, naglašava Ahmetović.

- -

On je prije dvije godine, pred komemoraciju žrtava srebreničkog genocida 11. jula, već podnosio zahtjev kao državni poslanik za smjenu Igora Crnadka. Međutim, njegova inicijativa nikada nije ušla u parlamentarnu proceduru.

Ahmetović je tadašnje obrazloženje inicijative poslanicima dostavio i pismeno, a u usmenom obrazloženju je naveo da Crnadkovu smjenu traži jer je  djelatnicima Ministarstva vanjskih poslova zabranio da učestvuju u aktivnostima u obilježavanju 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

– Već tada sam upozoravao na Crnadkov stav o Srebrenici, žrtvama genocida i njegovom negiranju. Međutim, rukovodstvo Predstavničkog doma BiH nije napravilo samo prekršaj u radu jer nikada ovu inicijativu nisu stavilo na glasanje, već su stali na stranu Igora Crnadka i zaštitili ga od moguće ostavke. I ovaj put ću im i pismeno dostaviti zahtjev za Crnadkovu smjenu, pa ćemo vidjeti da li će ga i ovaj put zaštiti, rekao je Sadik Ahmetović.

- -

(Index.ba)

Najnovije

Bečarević: Vlada KS planira uvesti porez na nekretnine, “Trojka” polako stvara omču oko vrata građanima

Predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Sarajevo Almir Bečarević danas je u saopćenju za javnost naveo da Vlada Kantona...