Ahmetović: Prekinuti saradnju sa Skupštinom Srbije sve dok se neko ne izvini za Radetine monstruozne izjave

Preporučujemo

Državni zastupnik Sadik Ahmetović uputio je otovreno pismo rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefiku Džaferoviću, Mladenu Bosiću i Borjani Krišto.

Pismo prenosimo u cjelosti:

- -

Obraćam Vam se kao poslanik Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz Srebrenice, povodom Vašeg ćutanja na izjave Vjerice Radete, poslanice i potpredsjednice Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Srbije. Njen komentar o smrti Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja “Majke Srebrenice” za razliku od svih ostalih, ne bih mogao nazvati ni monstruoznom. Ironija kojoj je opisala smrt žene, majke, borca, koja se borila samo za istinu i pravdu o zločinima i genocidu u Podrinju i težinu pitanja: “ko će je sahraniti? Muž ili sinovi?” teško je i okvalifikovati osim kao uvredu za sve majke koje su dočekale da sahrane sinove i muža u protekom ratu, agresiji na BiH.

Ne samo za Podrinje, Udruženje “Majke Srebrenice”, srebreničke žrtve, već za sve Bosance i Hercegovce, nebitno kojoj vjeri i naciji pripadaju. Sramota je da rukovodstvo državnog parlamenta šuti, skoro kolika je sramota da se vrijeđa javno Hatidža Mehmedović, ona majka i udovica za koju je Radeta znala da je oba sina i Azmira i Almira i muža Abdulaha, ukopala u Potočarima. Od Vas, kao poslanik iz Podrinja, iz Srebrenice, tražim da prekinete svaki vid saradnje sa Skupštinom Srbije, sve dok se neko ne izvini za ovo, još jedno u nizu “slučajnih” incidenata, zvaničnika Republike Srbije ne kazni, barem simbolično.

Jer, drugačije i neće biti. Tanka je linija koja dijeli sferu privatnog i javnog života. Dozvolite li Vi, da ovo ostane samo “privatno mišljenje” jednog od funkcionera Srbije, privatni tvit, onda ćete prećutno dozvoliti sve ono što već godinama trpimo: ponižavanja, uvrede, negiranje genocida.

Slučajne, sporadične i svakodnevne uvrede iz medija, kojim nas zasipaju sa televizije, čitamo u medijima, na portalima… Znate li Vi, ako je već Radeta “nesvjesna”, da je Hatidža Mehmedović dočekala mirno, dostojanstveno predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te mu svojim rukama stavila “srebrenički cvijet” na rever? Da su majke ostale bez skoro cijelih porodica, ne samo užeg kruga: djece i supruga? Da su umrle bez potomaka? Same? Ako prešutite i ovo, nakon svih dosadašnjih ispada srbijanskog ministra odbrane Aleksandra Vulina, svakodnevnih višesatnih govora presuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i mnogih drugih koji “žive” u političkom životu naših susjeda na račun “ratnih zasluga”(svi su oni u Skupštini ili Vladi Srbije), nijemi i gluhi na “Ćirilicu” od 10. jula ove godine gdje su Srebreničane još jednom vrijeđali Vinko Pandurević, Vojislav Šešelj i Tomo Kovač, poslat ćete poruku da ne štitite nikako ni BiH, ni žrtve koje su pale za ovu državu.

(Index.ba)

Najnovije

Jasmin moli za pomoć: ‘Tražim brata i sestru, nisam ih vidio 14 godina. Ostavljeni su u domu…’

"Molimo vas sve da se uključite kako bi pomogli da Amela i Edin budu pronađeni, a poruka koju smo...