Ahmetović u Bundestagu: Moramo odlučno potisnuti etno-nacionalističke ideologije na Zapadnom Balkanu

Preporučujemo

Zastupnik u njemačkom Bundestagu i izaslanik za Zapadni Balkan Adis Ahmetović obratio se pred prisutnima u nacionalnom parlamentu ove zemlje konstatujući da su etno-nacionalističke ideologije u regiji Zapadnog Balkana opstale do danas te da ne možemo biti ravnodušni ako se 30 godina nakon uspostave MKSJ-a, veličaju osuđeni ratni zločinci i njihova djela.

Ahmetović je naglasio da “renoviranje ovog područja ostaje evropska odgovornost”.

“Žrtve ratnih zločina i njihove porodice ne traže osvetu, nego pravdu. Njima je stalo do prepoznavanja nepravde koja je nanesena njima i hiljadama drugih žena i muškaraca, porodica i djece te do jasnog imenovanja i kažnjavanja počinitelja”, rekao je Ahmetović.

On je naveo da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) tome mogao dati temeljni doprinos.

“Veliki problem s kojim se još uvijek suočavamo, jeste da su etno-nacionalističke ideologije u regiji Zapadnog Balkana opstale do dan danas. Naše je historijsko naslijeđe i naša evropska odgovornost da odlučno potisnemo te ideologije. Ne možemo biti ravnodušni ako se i danas, 30 godina nakon uspostave MKSJ-a, veličaju osuđeni ratni zločinci i njihova djela”, naveo je Ahmetović.

 

Najnovije

Armin Berberović priznao krivicu na ročištu za određivanje pritvora

Večeras je održano ročište za određivanje pritvora Arminu Berberoviću koji je u petak u Sarajevu u saobraćajnoj nesreći ubio...