Ahmetović: Zakon o zaštiti žrtava ratne torture diskriminatorski za bošnjačke i hrvatske žrtve

preporučujemo

Zakon o amnestiji RS, Zakon o zaštiti žrtava ratne torture RS koje je danas usvojila Narodna skupšina RS, diskriminatorski su za Bošnjake i Hrvate koji su bili žrtve zločina u proteklom ratu, te predstavljaju potpuno omalovažavanje porodica preživjelih, smatra Sadik Ahmetović, potpredsjednik Nezavisnog bloka i kandidat Proevropskog bloka za predsjednika ovog bh. entiteta.

– Da bi se prestalo sa omalovažavanjem bilo čijih žrtava i igranja sa osjećanjima porodica poginulih, ovaj zakon trebalo bi da se prenese na nivo države Bosne i Hercegovine, tačnije u Ministarstvo za ljudska prava BiH koje bi trebalo da pripremi nacrt zakona i uputi u proceduru na usvajanje u Državnom parlamentu. Naravno, u koordinaciji sa udruženjima koja zastupaju sve žrtve rata u BiH, smatra Ahmetović koji je i poslanik Nezavisnog bloka u državnom parlamentu BiH.

Dodaje da bi ovo bilo jedino rješenje prema kojem nijedna civilna žrtva proteklog rata u BiH ne bi bila diskrimirana, na bilo koji način, ponajmanje nacionalni što je slučaj sa zakonskim rješenjima koje je danas izglasala većina u Skupštini RS.

– Siguran sam da bi ovo pitanje bilo mnogo bolje uređeno na državnom nivou, te da se ne bi donosila ovakva zakonska rješenja koja su uvreda i poniženje za bilo koju žrtvu torture u RS u periodu od 1992 do 1995. godine. Više od 23 godine od kraja rata naovamo je predugo vrijeme za poigravanje sa žrtvama i njihovim porodicama, a na ovaj način, svi bi dobili kakvu – takvu satisfakciju, naglasio je Sadik Ahmetović.

Najnovije

Abazović: Ne treba nam srpski svet već evropski svijet

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović u odgovoru na poruke ministra policije Srbije Aleksandra Vulina o "srpskom svetu" rekao...