Teške optužbe: Djeci migranata prisilno davani psihotropni lijekovi

Preporučujemo

Djeca imigranata, odvojena od roditelja, prisilno su dobijala širok spektar psihotropnih lijekova, koji utječu na metalne funkcije, navodi se u tužbi Centra za ljudska prava iz Los Angelesa, piše Hayat.

Ta djeca oduzeta od roditelja imigranata i bila su smještena u skloništima za mlade koje je osnovala američka vlada. Razlog davanja tih faktički droga je, kako je objašnjeno, da se lakše nose s traumama nakon što ih američke vlasti zatvorile i odvojile od roditelja.

- -

U tužbi je navedeno da su djeca držana u objektima poput Shiloh centra u Teksasu i gotovo sigurno dobijala droge bez obzira na njihovo stanje i bez saglasnosti roditelja, prenosi Reuters.Tužba je zasnovana na svjedočenju djece koja su navodila da su dobijala injekcije kada su odbijala da uzmu lijek, ali i roditelja koji tvrde da nisu pitani za saglasnost da njihova djeca uzimaju lijekove za anksioznost.

Uzimanje različitih psihotropnih lijekova u isto vrijeme može ozbiljno da naškodi djeci, navodi se u tužbi i ističe potreba za nadzorom kako bi se spriječila njihova upotreba.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...