Akademik Duraković: Cilj priče o Askerima je da se bošnjački muslimani legitimiraju kao politička meta u okvirima islamofobije

preporučujemo

Bombastični naslovi o kampu, djecu, terorizmu, vehabijama za akademika Esada Durakovića je samo pokušaj stvaranja ozračja u kontekstu islamofobije i u kojem se Bošnjaci u jednoj kampanji napada – žele predstaviti kao potecijalno opasnim i radikalnim. Sve ovo je kaže nastavka politike 90-ih, objavila je N1.

“Cilj je da se bošnjački muslimani legitimiraju kao politička meta u okvirima islamofobije da bi se osujetili i disreditirali. Proglašavanje Askera, dječijih igara ovoga kampa, van je pameti kao i Čovićevo proglašavanje kalifata u BiH”, smatra Duraković.

Profesor Duraković upozorava da je sve ovo nastavak politike iz 90-ih iz Hrvatske i Srbije kada se željelo predstaviti da se ratujući protiv muslimana u BiH staje na branik kršćanske Europe. Međutim današnji kontekst je nezgodan jer jača islamofobija.

“Identificirati ljude što nose brade na ideološkoj ili terorističkoj razini je van pameti, znači sumnjiv je harf, mahrama, arapsko pismo. Riječ je o bolesnom društvu koje sudi na osnovu izgleda ljudi”, navodi akademik.

U konkretnom slučaju Askeri, provjere policijsko sigurnosnih agencija pokazat će radi li se uistinu o treniranju djece za određene svrhe ili je u cijeloj priči obična dječija, pretvorena u pravu političku igru.

(Index.ba)

Najnovije

Da li se u Sarajevu preko veze vakciniše Pfizerovom vakcinom?

Kod koordinatora za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo Ademira Spahića smo provjerili navode da se pojedinci "preko veze" vakcinišu vakcinama...