Nenadić: Nesagledive posljedice ukoliko Ilidža postane grad

Preporučujemo

Zbog nemarnog odnosa kantonalnih vlasti prema opštini Ilidža, načelnik Senaid Memić najavio je da bi uskoro mogao zatražiti od Opštinskog vijeća da podrže inicijativu za pokretanje procedure da se Ilidža proglasi gradom. Pravno je to moguće, no da li je realno i koje bi benefite imali građani?

Opština Ilidža. Uobičajena slika petkom popodne. Osim o planovima za vikend, građani zabavljeni i razmišljanjem o inicijativi opštinskog načelnika da Ilidža iz opštine preraste u grad. Da li bi se na taj način poboljšala kvaliteta života – mišljenja podijeljena.

- -

Anketa:

– Za mene po broju stanovnika ona je grad, ali mnogo šta ovdje treba promijeniti da bi dobila konture grada

– Za mene nije dobro. (Zbog čega?) Imamo grad, šta će nam. Ilidža je vazda mala bila i ostaje.-

Ima u planu projekata da napravi prugu Ildiža-Hrasnica, što je jedan od faktora da dobiva status grada.

- -

Ima dovoljno svojih preduzeća koje su vezano za komunalne usluge, tako da stvarno kao građanin općine Ilidža, koji živi tu godina, to stvarno podržavam.

– Ne bi pare sve morale ići u grad, imali bi mi svoj budžet, sve svoje.

Kanton nam nije majka nego maćeha, kaže načelnik Senaid Memić. Daje se previše, a skoro se ništa i ne vraća. Na ovaj način bi dobili više nadležnosti i novcem raspolagali racionalnije, dodaje načelnik Općine Ilidža.

“Sedam godina trpimo određene stvari i dobijamo odbijenice za sve. I onemogućen nam je razvoj, mi smo ometeni u razvoju. Postajemo retardirani u odnosu na ostale prostore. Nekome je vrlo lako da donese zakon koji za dvije i po hiljade ljudi znači nemogućnost življenja”, tvrdi Memić.

A zakon je u ovom slučaju vrlo jasan. Opština koja ima više od 30.000 stanovnika ili je od posebnog historijskog i kulturnog značaja može postati grad. Pravno može, no je li to realno i kakve bi bile posljedice? Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić kaže nesagledive.

“Šta izabrati? Vodovod. Javni prijevoz, tramvaj, daljinsko grijanje, kako se zove, ono što rade Toplane danas. To su sve konkretni primjeri. Ne možete vi vodovod presjeći na ulazu u Ilidžu. Mislim da do njega ne bi smjelo i trebalo doći jer lakše je funkcionirati ovako. Nama je cilj stvoriti jedinstven, jak, zajednički, kulturni i privredni centar, a ne sada ga razdvajati na više malih gradova”, smatra Nenadić.

Problema su svjesni i u kantonalnoj Vladi, gdje donekle razumiju žalbe koje dolaze iz ove opštine. Inicijativa načelnika Memića mogla bi biti svojevrsni poziv na buđenje kantonalnim vlastima. A ukoliko bude pokrenuta konkretna procedura, sve bi moglo potrajati i do nekoliko godina.

Hoće li umjesto Opština Ilidža pisati Grad Ilidža, o tome će odlučivati Opštinsko vijeće u naredna dva mjeseca ukoliko ova inicijativa i bude formalizirana. A nakon toga spreman dokument bi se mogao naći pred zastupnicima Federalnog parlamenta. No, još uvijek se očekuje ispitivanje prednosti i nedostataka jedne ovakve inicijative za same građane.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...