Akcija “Kum”: Uhapšen prvoosumnjičeni, ovo je njegov identitet

Preporučujemo

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici MUP-a RS jutros su na graničnom prelazu Bosanska Gradiška uhapsili prvoosumnjičenog u akciji kodnog naziva “Kum” koja je jučer započela na širem području BiH, saznaje portal “Avaza”.

Kako saznajemo, uhapšen je Predrag Petković koji se sumnjiči da je rukovodio grupom za trgovinu velike količine narkotika.

- -

Podsjećamo, u ovoj akciji Tužilaštvo organiziranu kriminalnu grupu tereti za promet narkoticima i oružjem, a jučer su obavljeni pretresi na više od 10 lokacija širom države, većinom na području Kantona Sarajevo.

Kako smo i objavili, uhapšen je granični policajac Aleksandar Matović koji je pomagao kriminogenim osobama, a među osumnjičenima je Fikret Kajević, čija je imovina jučer pretresena u Vogošći.

Kajević je sinoć najavio da će se predati MUP-u KS ali to još uvijek nije učinio.

– U okviru predmeta kodnog naziva “Kum” policijski djelatnici MUP-a RS i MUP-a KS, pod nadzorom tužitelja iz Sky tima Tužilaštva BiH, na području Foče, Sarajeva i drugih gradova, provode aktivnosti pretresa objekata na više lokacija, kao i lišenja slobode osumjičenih osoba.

- -

Istraga u predmetu odnosi se i na koruptivna kaznena djela, jer je jedan od osumnjičenih aktivni policijski djelatnik Granične policije BiH, koji se tereti da je za nezakonitu imovinsku korist, pripadnicima kriminalne organizacije, neistinito ovjeravao dokumentaciju za navodni prelazak granice, kako bi im na taj način ishodio alibi za vrijeme počinjenja kaznenih djela.

Osumnjičene osobe su pod istragom i terete se za organizirani kriminal, povezan sa međunarodnim krijumčarenjem i distribucijom na ilegalnom narko tržištu, većih količina opojnih droga.

S obzirom da su aktivnosti u tijeku, u ovom trenutku ne možemo davati više detalja ili informacija – naveli su iz jučer Tužilaštva BiH.

Najnovije

Dodik pozvao na usvajanje izvještaja o Srebrenici u NSRS-u, a potom i na miting

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik pozvao je da se 18. aprila u Narodnoj skupštini RS-a usvoji izvještaj Međunarodne komisije...