Sjedište federalnog USKOK-a bit će u sarajevskom hotelu koji je oduzet u velikom krivičnom predmetu

Preporučujemo

Sjedište posebnog odjela Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala bit će u bivšem hotelu Emiran (sadašnji Walter), saznaje Raport.

Federalni USKOK, kako su već prozvali ovaj odjel, po uzoru na slično tijelo u susjednoj Hrvatskoj, bavit će, između ostalog, slučajevima visoke korupcije.

- -

Nedavno je i zaključen i konkurs na kojem se traži popuna mjesta posebnog zamjenika glavnog federalnog tužioca – posebni odjel Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala – te devet pozicija tužilaca u federalnom tužilaštvu BiH, kao i deset sudija u Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji bi se vezali upravo za slučajeve kojima bi se bavio federalni USKOK.

Naime, bit će osnovan i posebni odjel Vrhovnog suda Federacije BiH za korupciju, organizirani i međukantonalni kriminal.

Podsjetimo, Privredno društvo Emiran d.o.o, čija je osnovna djelatnost pružanje hotelskih usluga, povjereno je još 2017. na upravljanje Federalnoj agenciji za privremeno upravljanje oduzetom imovinom.

Odluku je donio Kantonalni sud u Sarajevu u slučaju protiv Emira Šarića, vlasnika Emirana, i Hasiba Bjelića, vlasnika benzinske pumpe UMAX Group, tada optuženih za krivična djela organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja i pranje novca.

- -

Tom prilikom je oduzeta i benzinska pumpa UMAX u Vogošći. Ukupna vrijednost zaplijenjene imovine je procijenjena na 8,5 miliona KM.

Trajno oduzet
U međuvremenu, hotel Emiran je trajno oduzet i povjeren Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom koja je, nakon konsultacija sa Vladom FBiH, odlučila ustupiti ovaj objekt Vrhovnom sudu FBiH, a koji će iskoristiti kao sjedište spomenutog posebnog odjela Federalnog tužilaštva.

Inače, nedavno je za Raport o federalnom USKOK-u, odnosno posebnom odjelu Vrhovnog suda FBiH, govorio i Munib Halilović, glavni federalni tužilac.

“Intenzivno se radi na osiguranju smještaja posebnih odjela i vjerovatno će smještaj biti funkcionalan do 1. septembra 2024. godine, kada je planirano da počnu sa radom Posebni odjeli.

Još uvijek ne možemo govoriti o preciznoj sumi novca koja je potrebna za rad Posebnog odjela Federalnog tužilaštva FBIH.

Njegov rad u punom kapacitetu, uključujući i kompletnu popunjenost ljudskim resursima, očekujemo tek početkom 2025. godine, ali možemo reći da se radi o sumi većoj od tri miliona KM na godišnjem nivou“, rekao je tom prilikom Halilović.

Najnovije

Zbog podrške Palestini austrijski aktivist optužen da je hvalio terorizam, bit će izveden pred sud

Austrijski aktivist Michael Probsting bit će izveden pred sud pod optužbom da je "hvalio i podržavao terorizam" zbog govora...