Albin Kurti upozorava: Podjelom Kosova, Srbija želi podijeliti Bosnu

Preporučujemo

Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje, Albin Kurti, ocijenio je danas da se ne može postići finalni sporazum sa Srbijom, bez da se razmotre rezultati dosadašnjih sporazuma postignutih u okviru dijaloga koji se održava u Briselu već osam godina.

“Ne pretvarajmo se da nemamo sporazum sa Srbijom. Možda imamo mnogo sporazuma sa Srbijom. Ukupno je potpisano 33 sporazuma tokom dijaloga u Briselu i mi u Skupštini trebamo se baviti tim sporazumima, da vidimo do kog nivoa su ispunjeni”, rekao je Kurti na okruglom stolu o dijalogu Kosovo-Srbija u organizaciji Evropskog istraživačkog insituta za poslove i razvoj.

- -

“Ne možemo ići naprijed ne znajući odakle polazimo. Sjednica na kojoj će se preuzeti odgovornosti za uspjeh ili i neuspjeh je neophodna”, dodao je on.

“I da ne zaboravimo, 33 sporazuma nisu promijenila mišljenje zemalja EU koje nas nisu priznale, još manje Kini i Rusiji. Stoga, nije dobro biti fasciniran budućim sporazumom koji ne postoji”, naglasio je Kurti.

Prema njegovim riječima, Srbija ima jasan zahtjev za podjelu Kosova.

“Znamo šta želi Srbija, to kaže otvoreno. Ona govori o razgranjičenju, definisanju, ogranjičenju sa kosovskim Albancima, kako bi nastavila kroz podjelu Bosne. Projekat je star, a i akteri nisu novi. Znamo šta oni žele. A na Kosovu, 5 političkih lidera imaju 6 mišljenja”, rekao je on, prenosi Kosovo24sata.com.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...