Aluminij bi mogao u generalni štrajk, Uprava podržava radnike: Mi smo puno ovdje života ostavili

Preporučujemo

Radnici Aluminija mogli bi u generalni štrajk, a uprava kompanije je nakon jednosatnog štrajka upozorenja, osim da stoji uz radnike, objavila je kako bez pomoći države, odnosno Federacije BiH, neće moći poslovati.

”Bez jačeg konsenzusa s vlasnicima ne možemo govoriti o nekoj dalekoj budućnosti  jer problemi koji su teški par stotina miliona KM moraju biti rješavani za nekim drugim stolovima. Ovo je znak upozorenja. Aluminij nije problem unutar ove kapije”, rekao je novinarima nakon štrajka Mario Gadžić, direktor Aluminija, naglasivši kako Uprava u potpunosti podržava navedene zahtjeve radnika.

- -

”Zahtjevi radnika su opravdani. Uprava i ja osobno smo na ovom skupi bili kao radnici, a onda kao uprava. Ne samo da se glas čuje unutar poduzeća nego i izvan poduzeća jer Aluminij već deset godina strukturalne probleme ima, trpljenje nelikvidnosti i, prije svega, odnosa vlasnika prema ovom društvu i zakona koji su prisutni za Aluminij kojim ga opterećuju u svakodnevnom poslovanju da plaćanjem raznih dažbina, puneći državne kase je jednim velikim dijelom ušao u ovu problematiku, a odnosi se na problem struje koji je veliki problem u ovom društvu gdje država nema reguliranu energiju za najveće potrošače”, rekao je Gadžić.

Rekao je kako je potrebno dokapitalizirati firmu jer Aluminij od 2010. godine nije u mogućnosti podići niti jedan kredit.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Aluminija Romeo Biokšić ponovio je zahtjeve radnika te istaknuo je kako protestuju zbog višemjesečnih dugovanja za doprinose, razdvajanja kredita od plate, neisplate jubilarnih nagrada, nedonošenja sistematizacije radnih mjesta i pravilnika o platama, loših uvjeta rada, nezapošljavanja invalida rada te nezapošljavanje potrebnoga broja radnika u proizvodnom sektoru, održan je u krugu mostarskog Aluminija.

Rekao je kako je pomoć Vlade Federacije samo kap u moru te da je obraćanje direktora bilo bez konkretnih dogovora. Najavio je novi štrajk upozorenja te mogućnost generalnog štrajka.

- -

Predsjednik skupštine sindikata i član štrajkačkog odbora Pero Bebek upozorio je na zapošljavanja i tešku situaciju, piše bljesak.

Foto: bljesak.info

”Imamo 20 invalida rada i oslobode se ponekad radna mjesta za njih, ali ovi naši na ta radna mjesta dovode iz grada. Više puta se ukazivalo na taj problem, ali oni rade po svom. Iskazujem duboku zabrinutost za Aluminij i smatram da je ovo najteže vrijeme od kada postoji”, rekao je te dodao kako je upitao upravu mogu li se oni iznijeti s ovim problemom.

”Ljudi, da li ste spremni da vodite firmu, jeste li sigurni da to možete, ako ne možete: Zbogom!”, rekao je i dodao kako ih nitko nije tjerao da preuzmu ovu komapniju.

Upozorio je i na to kako predstavnici sindikata nemaju pristupa sjednicama Nadzornog odbora. Radnik Stjepan Bevanda rekao je kako radnici traže da gospoda preuzme odgovornost.

”Imaju enormne plaće da preuzmu odgovornost, kao što se traži od nas odgovornost u proizvodnji”, rekao je Bevanda, kojem je zdravstvena knjižica ovjerena samo na dva dana.

”Mi nismo nečije budale. Mi smo puno ovdje života ostavili. Mi nismo  krivi što je ovo nakaradna država…”, poručio je Bevanda.

Foto: bljesak.info

Najnovije

Dodik: Očekujem dvotrećinsku većinu u NSRS prilikom usvajanja Deklaracije

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da očekuje dvotrećinsku većinu prilikom usvajanja u Narodnoj skupštini RS, Deklaracije...