Aluminij ostaje na elektroenergetskoj mreži sljedećih sedmicu dana, čeka se odgovor Vlade FBiH za ključne korake

Preporučujemo

Aluminij d.d. Mostar uspio je, manje od sat vremena prije isteka roka za prijavu novoga ”voznog reda” Neovisnomu operatoru sistema u BiH, dogovoriti opskrbu tvornice električnom energijom za razdoblje od sljedećih sedmicu dana, kupivši tako bitno vrijeme za preživljavanje do onih ključnih koraka koje mora poduzeti Vlada Federacije BiH.

“Razgovori s našim partnerima i dobavljačima ne prestaju, naši timovi gotovo da i ne napuštaju Aluminij, još od petka. Sposobnošću i snagom našega stručnog tima, u ovomu vremenu kriznoga upravljanja tvornicom, osigurali smo nam još tjedan dana života. Opskrbljivačem nam opstaje naša supsidijarna tvrtka AL Trade. Međutim, ovo je samo ”flaster” rješenje, dugoročno smo i dalje u iznimno kritičnomu stanju, nelikvidni i u nemogućnosti nastaviti podnositi financijske terete pod ovim burzovnim uvjetima, odnosno u okolnostima povijesnih rekorda cijene el. energije i glinice. Vlada FBiH na toj sjednici u petak, za koju smo se nadali da će biti održana i ranije, mora donijeti vitalne odluke ili je sunovrat Aluminija danas samo odgođe”, rekao je v.d. direktora Društva Dražen Pandža, zahvalivši se domaćim poslovnim partnerima bez čije pomoći dogovoreni aranžman ne bi bilo moguće provesti u djelo.

- -

Podsjećamo, NOS BiH još je sinoć trebao dati nalog Elektroprijenosu BiH za iskapčanje Aluminija s elektroenergetske mreže, u prvomu redu zbog nepostojanja opskrbljivača mostarske tvornice od 15. oktobra. Aluminij je jučer uspio kupiti dodatnih 24 sata života, jednodnevnim ugovorom za nabavu električne energije, a danas je, u posljednji trenutak, dogovorena opskrba za sedmicu dana.

“Grčevita borba se nastavlja i, kako pred naših uznemirenim djelatnicima, zabrinutim poslovnim partnerima, tako i pred cijelom javnosti, dužni smo nastaviti vršiti snažan pritisak na entitetsku vlast, jer je ona dužna izvršiti svoje obveze, sukladno Aneksu 8 na naš međusobni sporazum. To snaži subvencioniranje naše nabave struje koje će nam omogućiti da nastaviti disati, preživimo i stabiliziramo tvornicu”, proučio je Pandža.

Službenoga odgovora iz Vlade FBiH Aluminij još uvijek nije dobio.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...