Ambasada Rusije o “Srbskoj časti”: Ne komentarišemo gluposti

Preporučujemo

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH odbaciili su tvrdnju da predsjednik Republike Srpske uz podršku Moskve formira paravojne jedinice, piše N1.

“Što se tiče nas, ne smatramo svrsishodnim komentirati ovu glupost i niz besmislenih izmišljotina koje su prenijeli pojedini mediji.”

- -

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da državne sigurnosne službe raspolažu informacijama da udruženje “Srbska čast” radi na formiranju paravojnih formacija u Republici Srpskoj, te da će detaljan izvještaj biti dostavljen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

“Posjedujemo određena saznanja o postojanju parabezbjednosne grupe, neka smo dokumentovali, i sve što imamo i čime raspolažemo ćemo dostaviti Tužilaštvu, izjavio je Mektić za N1. Dodaje kako u političkom smislu bi postavio određena pitanja, koja treba istražiti. “Kome je bitno da postoji jedna takva parabezbjednosna grupa, ko je opremao, za koje potrebe, prema kome je usmjerana i zašto je uopšte bila sastavni dio defilea, što znači da neko želi da je pokaže i da stavi doznanja da raspolažu sa grupom koja se eksponira i sa oružjem i sa uniformom i sa nekom vrstom organizacije unutrašnje, ko je finansira itd.”, izjavio je ministar Mektić

Portal Žurnal ranije je objavio priču o članovima Udruženja “Srbska čast”koji, kako navodi “vrše regrutaciju osoba iz krim miljea koji će činiti okosnicu buduće paravojne formacije”.

Navode kako se na društvenim mrežama objavljuju fotografije s fantomkama na glavama, u maskirnim uniformama i s automatskim oružjem u rukama, vojne obuke i postrojavanja.

- -

Članovi “Srbske časti” mogli su se vidjeti na ulicama Banja Luke i tokom obilježavanja Dana Republike Srpske.

Najnovije

TI BiH: Reformski zakoni bez rezultata, čak imaju negativne efekte

Nisu zabilježeni pozitivni pomaci nakon usvajanja četiri reformska zakona značajna za evropski put Bosne i Hercegovine. Neke odredbe se ne...