Paravojne formacije, ruski instruktori i nekontrolisano naoružavanje: Dodikovu čast čuva “Srbska čast”

Preporučujemo

Piše: Nedžad  AHATOVIĆ

Od 2014. godine uporno upozoravam javnost na prisustvo vrlo negativnog ruskog uticaja u BiH, te na činjenicu da se entitet RS u BiH naoružava preko policijskih kanala i da postepeno gradi paralelnu paravojnu strukturu unutar BiH koja ima za cilj onemogućavanje ostvarivanja državnog suvereniteta na cijeloj teritoriji države BiH.

- -

U ovim aktivnostima entitet RS očito ima svesrdnu podršku Ruske Federacije. Nakon posjete i prisustva predsjednika samoproglašene paradržavice Južne Osetije povodom svečanosti obiljžavanja nelegalnog Dana RS 9. januara u Banjoj Luci, ova podrška Ruske Federacije separatističkim težnjama Milorada Dodika je postala i jasno vidljiva.

Ruska Federacija u entitet RS u BiH kontinuirano šalje svoje instruktore i povratnike sa ukrajinskog ratišta iz Srbije i BiH koji imaju bogato vojno iskustvo rukovanja najmodernijim ruskim oružanim sistemima i načinom rukovođenja i komandovanja u GLONAS ruskom satelitskom sistemu komuniciranja.  Istovremeno, odabrani kontigent policijskih specijalaca iz MUP-a RS obuku u novim vještinama sa najsuvremenijom opremom, vrši i na poligonima u samoj Ruskoj Federaciji.

Od 2014. godine  sam upozoravao na mogući ukrajinski scenario u BiH. Ukazivao sam da postoje indicije da se na teritoriji entiteta RS krije oko 300.000 cijevi nelegalnog pješadijskog naoružanja, pisali smo i o navodnoj bateriji haubica D-30 kalibra 122 mm koja se nalazi u krugu kasarne Miloš Obilić na Palama, a koja je trebala biti uništena u redukciji vojne opreme OS BiH, pisao sam i o raketama zemlja-zemlja R-65 Luna koje se nalaze u krugu kasarne Kozara u Banjoj Luci koje do februara 2014. također nisu bile uništene.

Upozoravao sam da je 10% stanovništva entiteta RS legalno naoružano sa po 4 duge cijevi (i to poluautomatskog pješadijskog naoružanja ex JNA) preko lovačkih društava koje broje 130.000 članova. Ukazivao sam i na paravojne organizacije koje baštine fašističku tradiciju kraljevske vojske u otadžbini , Ravnogorskom četničkom pokretu RS koji broji 30.000 članova.

- -

Ukoliko se ovim informacijama ne posveti dovoljno pažnje, bojim se da u ovoj zemlji može vrlo lako doći do sukoba niskog intenziteta u kojima je specifična uloga i djelovanje specijalnih sastava policije. Zato se u RS-u insistira na obuci i opremanju manjih specijaliziranih policijskih i poluvojnih formacija u vidu raznih ekstremističkih militantnih udruženja i sigurnosnih agencija.

Nažalost, tek kada su eminentni strani mediji pisali o paravojnim jedinicama Milorada Dodika nakon njegovog sastanka s predstavnicima udruženja „SRBSKA ČAST“ i kada je samim tim ova tema postala politički profitabilna za Savez za promijene, napokon se oglasilo i Ministarstvo sigurnosti BiH formalnim saopštenjem da „prate situaciju“.

Ukoliko se nekontrolirano naoružavanje entiteta RS i konstantno lobiranje i insistiranje na separatizmu ne obuzda od strane međunarodne zajednice i ne stavi pod kontrolu od strane legalnih organa državne vlasti, niko u BiH a ni u međunarodnoj zajednici ne može garantirati mirnu predaju vlasti u entitetu RS ukoliko Milorad Dodik bude pobijeđen na općim izborima 2018. godine ili još gore ako prije ili kasnije bude predmetom istrage državnih agencija za zaštitu zakonitosti zbog silnih afera i navodnih koruptivnih radnji.

Zato ovim putem upozoravam ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je postojanje nelegalnih paravojnih jedinica odanih privatno i jedino Miloradu Dodiku evidentno i da treba učiniti sve da se takvi paravojni sastavi lociraju, razoružaju i uhapse.

(Index.ba)

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...