Ambasada SAD o plaćama za osobe s crne liste: Očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija!

Preporučujemo

Američka ambasada SAD u Sarajevu oglasila se na Twitteru nakon što je jučer u Parlamentu BiH pokrenuta procedura da se omogući isplata plaća osobama s crne liste.

Prethodno je Patria zatražila od Ambasade očitovanje o ovom slučaju s obzirom da pomoć države traže upravo osobe koje su na crnoj listi zbog antidejtonskog djelovanja tačnije djelovanja a u kojem se koči država.

- -

“Poslanik HDZ BiH Predrag Kožul jučer je iznio prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima bi se omogućila isplata plaća zaposlenima u institucijama na državnom nivou u gotovini. Ovakve izmjene, koje su slične izmjenama i dopunama Zakona o radu RS koje je Narodna skupština RS usvojila 18. aprila, predstavljaju očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija.

Kao što je vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Morris istakla tokom svoje martovske posjete, Sjedinjene Države pomno prate takve aktivnosti. Podrška ovakvim aktivnostima i sankcionisanim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice.

Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti”, saopćeno je iz Ambasade SAD.

Najnovije

Direktor EP BiH: Ispadi mogući i ubuduće

Neviđeni kolaps elektroenergetskog sistema - na dva sata paralizirana Bosna i Hercegovina, Crna Gora i dio Hrvatske. O uzrocima i...