Eko akcija o jefinom populizmu: Gradonačelnica se hvali farbanjem starih biciklističkih staza umjesto da gradi nove

Preporučujemo

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, redovno na društvenim mrežama obavještava pratitelje o projektima na kojima radi. Reakcije su podijeljene, jedni hvale njen rad, drugi nisu zadovoljni, a ima i onih koji se ne ustručavaju odgovoriti joj protuargumentima.

Ovaj put to je Udruženje Eko akcija koji se u svojoj objavi na Facebooku pitaju “do kada će jeftini populizam biti zamjena za rad?”

- -

Konkretnije, referirali su se na njenu objavu u kojoj najavljuje obnovu i farbanje biciklističkih staza.

– Kao što sam i obećala, odmah smo započeli aktivnosti na obnovi i farbanju biciklističkih staza na dionici od Nedžarića prema Otoci. Nastavljamo na području općine Novo Sarajevo, renoviranjem biciklističke staze na Vilsonovom šetalištu. Za ljepše lice našeg Grad – napisala je Karić u objavi.

Iz Eko akcije kažu da “gradonačelnica reklamira farbanje biciklističkih staza koje su izgradili njeni prethodnici”.

– Grad Sarajevo je prije deset godina otpočeo izgradnju biciklističke staze od Nedžarića do Skenderije, koja nikada nije završena. Tokom četiri godine mandata gradonačelnice Benjamine Karić, u budžetu Grada iako su redovno odvajana budžetska sredstva za projektovanje i izgradnju biciklističkih staza u Sarajevu, više od pola miliona KM od 2021. do 2024, niti metra novih biciklističkih staza nije napravljeno – napisali su iz EKo akcije.

- -

Ističu da je “tokom četiri godine, Gradska uprava na biciklističke staze potrošila svega 7.500 KM”.

– Nije poznato na šta je potrošen ostatak novca. Godine 2021. planirano je 100.000, a utrošeno je 0 KM, 2022. planirano je 150.000, utrošeno 7.500 KM, 2023. godine planirano je 80.000 KM, a utrošeno opet 0 KM. Ove, 2024. godine, planirano je 200.000 KM.

Na primjer Ljubljana ima 280.000 stanovnika i 600 km biciklističkih staza, Zagreb: 806.000 stanovnika, 493 km biciklističkih staza, a Sarajevo: 400.000 stanovnika, 12 km biciklističkih staza. Ovo je naša procjena, jer nismo uspjeli naći zvanične podatke o dužini biciklističkih staza u Sarajevu – pojasnili su iz Eko akcije.

Za vikend najava, danas realizacija!

Za vikend najava, danas realizacija!

Kao što sam i obećala, odmah smo započeli aktivnosti na obnovi i farbanju biciklističkih staza na dionici od Nedžarića prema Otoci.

Nastavljamo na području općine Novo Sarajevo, renoviranjem biciklističke staze na Vilsonovom šetalištu.

Za ljepše lice našeg Grada ❤️

Posted by Benjamina Karić rođ. Londrc on Tuesday, May 21, 2024

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...