Američka koalicija uspostavlja nove sirijske snage

Preporučujemo

Koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama radi sa svojim savezničkim sirijskim milicijama na uspostavi graničnih snaga koje će imati 30.000 pripadnika, saopštila je koalicija u nedjelju, u potezu koji je pojačao turski bijes zbog američke podrške kurdskim snagama u Siriji, prenosi jutarnji.hr.

Visoki turski dužnosnik rekao je za Reuters da je američka obuka novih “graničnih sigurnosnih snaga” razlog zbog kojeg je američki otpravnik poslova pozvan u Ankaru u srijedu. Dužnosnik nije želio iznijeti detalje.

- -

U emailu poslanom Reutersu koalicija je preko svog ureda za odnose s javnošću potvrdila uspostavu novih snaga kao što je objavio The Defence Post. Snage će biti pod zapovjedništvom Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje su porazile Islamsku državu u Siriji uz pomoć američke koalicije.

Nove snage bit će raspoređene na granicama područja pod kontrolom SDF-a – saveza milicija u sjevernoj i istočnoj Siriji kojima dominira kurdski YPG.

Turska smatra YPG produženom rukom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK), koja se bori protiv turskih vlasti na jugoistoku zemlje od sredine 1980-ih.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...