Američki Senat nije uspio postići dogovor o imigraciji

Preporučujemo

Američki Senat u četvrtak nije uspio progurati zakon kojim bi se zaštitilo takozvane imigrante “Sanjare”, ne skupivši potrebnih 60 glasova ni za jedan od četiri prijedloga, uključujući jednog koji je podržavao predsjednik Donald Trump, te dva koji su imali podršku iz obje stranke.

Glasovanje se održalo nakon što je Trump odbacio vodeći dvostranački prijedlog kao “totalnu katastrofu”, a Bijela kuća zaprijetila da će staviti veto na tu mjeru za koju su mnogi mislili da ima najviše izgleda za izglasavanje u duboko podijeljenom Senatu.

Ovakvim razvojem događaja završava tjedan dana rasprave u tom tijelu o pitanju imigranata, a budućnost 1,8 milijuna mladih ljudi koji su dovedeni ilegalno u Sjedinjene Države dok su bili djeca ostaje nepoznatom, prenosi N1.

Ti mladi ljudi, zvani “Sanjari”, bili su zaštićeni od izgona programom DACA iz administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame. Već 5. ožujka istječu privremene dozvole za prvih tisuću “Sanjara” i one se, prema Trumpovoj odluci, neće više obnavljati. Ako Kongres ne reagira, izgoni će im prijetiti svakog dana, objašnjava AFP.

Prijedlog koji je Trump podržao skupio je najmanje glasova, zbog čega su se demokrati požalili da predsjednikov beskompromisni pristup sabotira dvostranačke inicijative.

Američki čelnik je rekao kako bilo kakva mjera o zaštiti “Sanjara” mora uključivati i planirana sredstva za izgradnju zida na granici s Meksikom, ukidanje programa lutrije za vizu i smanjivanje broja izdanih viza za obitelji legalnih imigranata.

Pozvao je na izglasavanje mjere koju je predložio republikanac Chuck Grassley, no ona je na kraju dobila samo 39 glasova.

“Ovo glasovanje je dokaz da plan predsjednika Trumpa neće nikada postati zakon. Kad bi prestao torpedirati dvostranačke inicijative, dobra mjera bi prošla”, rekao je čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer.

Neki zastupnici i pobornici imigracije su nakon neuspjelih glasovanja pozvali na uvođenje privremenih zaštita za “Sanjare”. Republikanac Bob Corker je naglasio kako će se održati rasprava o kratkotrajnom produženju njihovog boravka.

Vodeći dvostranački prijedlog dala je republikanka Susan Collins. U sklopu te mjere “Sanjari” bi bili zaštićeni, a predvidjelo bi se i 25 milijardi dolara za jačanje granične sigurnosti, a možda čak i za izgradnju dijelova Trumpovog dugo obećavanog zida na granici s Meksikom.

No Bijela kuća je kritizirala taj zakon, ustvrdivši da bi on oslabio provođenje trenutnog zakona i stvorio val ilegalne imigracije. Usprotivilo mu se i ministarstvo unutarnje sigurnosti i ministar pravosuđa Jeff Sessions, pa je na kraju dobio samo 54 glasova.

Čelnik većine u Senatu Mitch McConnell odredio je kraj ovog tjedna kao krajnji rok za postizanje dogovora o imigraciji.

Najnovije

Varešanović otkrio kada se Sarajevo vraća na Koševo

Prema najavama trenera Mirze Varešanovića Sarajevo bi se početkom aprila trebalo vratiti na stadion Koševo. Radovi na izgradnji savremenog hibrida...