Američki senatori i kongresmeni nominovali Natašu Kandić za Nobelovu nagradu za mir

Preporučujemo

Predsedavajući Helsinške komisije američkog Kongresa, senator iz Misisipija Rodžer Viker i najviše rangirani demokratski član Odbora za spoljnopolitičke odnose Predstavničkog doma, kongresmen iz Njujorka Eliot Engel, nominovali su Natašu Kandić i Fond za humanitarno pravo za Nobelovu nagradu za mir 2018, objavio je Glas Amerike.

Kako se navodi u saopštenju koje je objavila Helsinška komisija, Nataša Kandić osnovala je Fond za humanitarno pravo u Beogradu 1992. godine kako bi dokumentovala teška kršenja ljudskih prava počinjena za vrijeme sukoba tokom raspada bivše Jugoslavije. “

“Više od 25 godina kasnije, Fond za humanitarno pravo nastavlja da se bori za pravdu za žrtve ratnih zločina i suprotstavlja ekstremnom nacionalizmu i etničkim tenzijama koje i dalje tinjaju na Zapadnom Balkanu”.

U obrazloženju nominacije predsjedavajućeg Vikera i kongresmena Engela, između ostalog se kaže da je detaljna dokumentacija FHP o tim zločinima postala ključna za izvršenje pravde, kako u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, koji je okončao rad krajem 2017. godine, tako i u nacionalnim sudovima za ratne zločine u zemljama regiona.

“Glavni počinioci zločina, uključujući političke i vojne lidere, po prvi put od Drugog svjetskog rata pozvani su na odgovornost na međunarodnom nivou. Preživjelim žrtvama i traumatizovanim zajednicama u kojima su živjeli pružena je šansa da ponovo izgrade svoj život. Zemlje regiona podstaknute su da se pridržavaju vladavine zakona i prihvate naslijeđe strašne prošlosti”, ističe se u saopštenju Helsinške komisije.

“Fond za humanitarno pravo nastavio je svoj rad kroz sukobe i u sredini neprijateljski nastrojenoj prema borcima za ljudska prava. Suviše mnogo ljudi u Srbiji pokušava da negira stravične zločine ili ih opravdava satanizujući žrtve, a još veći broj je šutio dok se etničko čišćenje nesmetano odvijalo. Nasuprot tome, sa Natašom Kandić na čelu, FHP se javno oglašavao protiv činova agresije, izvještavao o počinjenim zločinima i odbacivao mržnju na kojoj su bili zasnovani. Iako je to nemoguće izmjeriti, uvjereni smo da su napori Fonda odvratili neka dodatana kršenja ljudskih prava”, ističu senator Viker i kongresmen Engel.

Oni podsjećaju da je Nataša Kandić danas inspiracija novoj generaciji “posvećenih mladih profesionalaca koji vode FHP.”

“Kao članovi američkog Kongresa, pomogli smo u formiranju međunarodnog odgovora na sukobe koji su izbili na Zapadnom Balkanu i nastavljamo da podržavamo i podstičemo oporavak zemalja regiona poslije konflikta. Po našem mišljenju nema osobe niti organizacije dostojnije Nobelove nagrade za mir nego što su Nataša Kandić i Fond za humanitarno pravo i uvjereni smo da bi takvo priznanje dalje unaprijedilo postizanje mira i pomirenja u ovom i drugim regionima svijeta”, zaključuje se u saopštenju senatora Vikera i kongresmena Engela.

Rok za podnošenje kandidatura za Nobelove nagrade istekao je 31. januara u ponoć. Kandidate mogu da predlažu članovi nacionalnih skupština i vlada suverenih država, članovi Međunarodnog suda pravde u Hagu, univerzitetski profesori, dobitnici ranijih Nobelovih nagrada za mir i članovi upravnih odbora organizacija koje su dobile nagradu kao i sadašnji i bivši članovi Norveškog Nobelovog komiteta.

(Index.ba)

Najnovije

Novi šef Misije BiH pri EU: Protiv države, negator genocida, zagovornik otcjepljenja RS-a…

Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine novi šef Misije BiH pri Evropskoj uniji bit će Obrad Kesić, vjerni kadar predsjednika bosanskohercegovačkog...