Amerika odbila prodati Turskoj avione F-16: Prvo pustite Švedsku i Finsku u NATO

Preporučujemo

Kongres Sjedinjenih Američkih Država neće podržati prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj u vrijednosti od 20 milijardi dolara, dok službena Ankara ne ratificira članstvo Švedske i Finske u NATO-u.

Švedska i Finska prošle su godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu podnijele zahtjev za pridruživanje NATO alijansi. Suočene s neočekivanim prigovorima Turske i od tada pokušavaju pridobiti njenu podršku.

Odnosi su naglo zahladnili nakon što je Švedska dozvolila javno spaljivanje Kur’ana, svete islamske knjige u centru Štokholma, što je izazvalo bijes u Turskoj.

Ankara želi da Helsinki i Štokholm zauzmu oštriji stav prema Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), koju Turska i Evropska unija smatraju terorističkom grupom, te još jednoj grupi koju okrivljuje za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Tri zemlje postigle su dogovor u Madridu prošlog juna, ali je Ankara obustavila razgovore prošlog mjeseca nakon protesta u Štokholmu tokom kojeg je danski političar krajnje desnice spalio primjerak Kur’ana.

U pismu američkom predsjedniku Joeu Bidenu, 29 demokratskih i republikanskih senatora kazalo je da dvije nordijske zemlje ulažu “potpune i dobre napore” da ispune uvjete za članstvo u NATO-u koje je Turska tražila, iako Ankara tvrdi da Švedska mora učiniti više.

“Nakon što Turska ratificira protokole o pristupanju NATO-u, Kongres može razmotriti prodaju borbenih aviona F-16. Međutim, neuspjeh da se to učini doveo bi u pitanje ovu prodaju koja je na čekanju”, napisali su senatori.

Najnovije

Samoubistvo u Bijeljini: Pucao u sebe iz vatrenog oružja

Muškarac pedesetih godina izvršio je danas samoubistvo iz vatrenog oružja u svojoj porodičnoj kući u Bijeljini. Policijska uprava Bijeljina potvrdila...