Analiza CNN-a: Zajedničke vježbe Kine i Rusije uznemirile zvaničnike Japana

preporučujemo

Protekle sedmice, Rusija i Kina održali su zajedničku pomorsku vježbu u sklopu koje je deset ratnih brodova prošlo kroz područja koja se nalaze u blizini japanskih teritorija.

Iako su kineski i ruski zvaničnici ocijenili vježbe kao aktivnost koja doprinosi regionalnoj stabilnosti, mnogi analitičari su naveli kako bi vježbe mogle imati potpuno suprotan učinak.

– One mogu ponovo podstaći regionalne tenzije i pojačati tvrdnje japanske vlade da treba povećati izdvajanja za vojsku kako bi se suprotstavili kineskoj agresiji – navodi se u analizi CNN-a.

Uprkos tvrdnjama da je prolazak ruskih i kineskih brodova kroz moreuz Tsugaru u skladu s pravilima o međunarodnoj plovidbi, manevri su pomno praćeni u Japanu.

– To pojačava zaključak da je Japan već svjestan da ovoj državi Kina predstavlja prijetnju te da zbog toga mora povećati vlastitu vojnu potrošnju kako bi se mogao nositi s Kinom – rekao je bivši dužnosnik Ministarstva odbrane SAD-a Drew Thompson.

U saopćenju koje je u ponedjeljak izdalo japansko ministarstvo odbrane, ruske i kineske vojne aktivnosti opisane su kao neobične.

S druge strane, kineska vojska saopćila je da su se mornarice Rusije i Kine razišle u subotu na području Istočnog kineskog mora.

– Zajednička vježba dodatno je razvila kinesko-rusko partnerstvo u novoj eri te je efektivno poboljšala zajednčko djelovanje bje strane – rekao je admiral Bai Yaoping.

Vojno jačanje Japana

Tenzije između Kine i Japana porasle su u posljednjih nekoliko godina prije svega zbog spora oko ostrva za koje i jedna i druga strana tvrde da posjeduju kontrolu.

– Kina također pojačava pritisak na obližnji Tajvan. Japanski zvaničnici su prethodno te aktivnosti povezali i s Japanom napominjujući da se 90 posto japanske energije uvozi preko područja Tajvana – navodi CNN.

Pročitajte:  Tragedija u Rusiji: U rudarskoj nesreći u Sibiru poginule 52 osobe

Iako je japanska potrošnja u vojnom sektoru znatno manja u odnosu na Kinu, Tokio je krenuo jačati svoje vojne potencijale nabavkom F-35 aviona.

– Domet japanskih snaga za samoodbranu je jasan. Oni su jedan od ratnih brodova koji će na kraju biti opremljen tako da može nositi F-35 avione, izveli bilateralne vježbu s američkom mornaricom u Južnom kineskom moru. I tokom ljeta, japanska mornarica trenirala je s kolegama iz Velike Britanije koji su stigli s nosačem aviona HMS Queen Elizabeth – piše CNN.

Kinesko licemjerje

Pored kinesko-ruske rute koja je uključivala prolazak kroz Tsugaru moreuz, ruski i kineski zvaničnici prošli su i kroz Osumi moreuz što je također privuklo pažnju Japana.

– Kada su američki ratni brodovi plovili kroz Tajvanski moreuz, komanda kineske vojske optužila je Tajvan i SAD za aktivnosti koje mogu ugroziti stabilnost. Iako kineski i ruski brodovi nisu kršili međunarodno pravo, vijesti koje su priakzane na kineskoj državnoj televiziji jasno su pokazale koliko su bili blizu japanskoj teritoriji – piše američki medij.

Bivši dužnosnik Ministarstva odbrane SAD-a ističe kako Kina može zagovarati jednu stvar, ali da može djelovati potpuno suprotno.

– Ili podržavate pravila ili politiku moći. To njihovu žestoku retoriku proitv stranaca čini krajnje licemjernom – rekao je Thompson.

 

Najnovije

SBiH: Svi rudari trebaju biti uposlenici Elektroprivrede koja ne treba da kupuje ugalj od rudnika čiji je vlasnik

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici u Tuzli, osim što je izabrao novo...