Antonio Guterres pozvao članice UN-a da pokažu suzdržanost oko situacije u Siriji

Preporučujemo

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je sve zemlje članice UN-a da pokažu suzdržanost i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije nakon zapadnih udara na Siriju, javljaju svjetski mediji, prenosi NAP.

– Pozivam sve zemlje članice da pokažu suzdržanost u opasnim okolnostima i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije stanja i pogoršati patnje sirijskog naroda – poručio je Guterres.

- -

Nakon zapadnih napada na Siriju, Guterres je odgodio planirano putovanje u Saudijsku Arabiju kako bi nadgledao posljedice vojne operacije SAD-a, Velike Britanije i Francuske kojoj su cilj bili prvenstveno memijski vojni kapaciteti kojima, po njima, raspolaže sirijska vlast.

– Svaka upotreba hemijskog oružja strašna je – dodao je generalni sekretar UN-a.

Naglasio je važnost djelovanja u skladu s poveljom UN-a i međunarodnim pravom.

Zapadnu vojnu intervenciju na Siriju nije dopustilo Vijeće sigurnosti UN-a.

- -

Guterres je pozvao članice Vijeća sigurnosti da se dogovore oko otvaranja istrage koja bi utvrdila identitet počinitelja hemijskih napada u Siriji.

Ruski zastupnik Vladimir Džabarov u Moskvi je kazao kako će Rusija zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti o zračnim napadima zapadnih snaga, prenosi RIA novosti.

– Trenutno se analizira situacija. Rusija će tražiti sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, siguran sam – kazao je Džabarov koji je zamjenik predsjednika vanjskopolitičkog odbora.

Najnovije

Sanski Most: Lopovi iz kuće ukrali čak 1,6 miliona maraka

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu u jednom stambenom objektu prijavljena je krađa čak 1,6 miliona KM, potvrđeno je za...