Demant iz OŠ Isa-beg Ishaković: Odbacujemo sve neistine Tabaković- Đuliman

Preporučujemo

Nakon što je portal Index.ba objavio 12. aprila tekst pod naslovom “Policija nije dozvolila 9-godišnjaku ulazak u zgradu: Roditelji tvrde da im sina maltretiraju, iz OŠ Isa-beg Ishaković šutnja”, na adresu naše redakcije stigao je i odgovor u vidu demanta kojeg potpisuje direktorica škole Nezira Popovac.

Iako smo istog dana kada je tekst objavljen pokušali kontktirati direktoricu Popovac, kako bi dobili i njenu stranu priče, u tome nismo uspjeli.

- -

U nastavku pročitajte demant kojeg objavljujemo u cjelosti:

Poštovani,

povodom određenih medijskih objava o navodnoj psihičkoj i fizičkoj torturi direktorice PPOŠ Isha-beg Ishaković, Uprava škole šalje saopštenje za medije i javnost.

Naime, majka malodobnog djeteta, gospođa Dželila Tabaković Đuliman, je istupila u javnost iznoseći optužbe na direktoricu PPOŠ Isha-beg Ishaković, gospođu Neziru Popovac, nanoseći tako štetu direktorici lično i ugledu škole. Ovim putem upućujemo javni demant i odbacujemo sve neistine u medijima od strane gospođe Tabaković Đuliman.

- -

Roditelji su se obratili zahtjevom za upis djeteta u PPOŠ Isha-beg Ishaković krajem januara 2018. godine, te smo postupajući po njihovom zahtjevu upisali dijete u III razred Cambridge programa. Od škole koju je dijete prethodno pohađalo smo, početkom februara, dobili potvrdu da nisu bili u mogućnosti da zaključe ocjene za prvo polugodište tekuće školske godine, i iste upišu u akt prevodnice, budući da roditelji nikada nisu dostavili neophodnu dokumentaciju za upis učenika. Dokumentacija koja je nedostajala drugoj školi koju je dijete pohađalo je Rješenje o nostrifikaciji za prvi i drugi razred osnovne škole (iz prve škole koju je dijete pohađalo na engleskom jeziku). Upravo uvažavajući i razumijevajući obavezu i pravo djeteta na redovno školovanje, omogućili smo djetetu da počne pohađati nastavu u našoj školi (trećoj školi) uz obećanje roditelja da će preostalu dokumentaciju dostaviti u najkraćem roku. (Zbog zaštite ličnog interesa malodobnog djeteta navedenu dokumentaciju nismo u mogućnosti ustupiti široj javnosti).

Bitno je napomenuti da ni PPOŠ „Isa-beg lshaković“ također nikada nije dobila spomenuto Rješenje, iako se Uprava nekoliko puta usmeno obraćala roditeljima da dostave neophodnu dokumentaciju, ali bezuspješno. U cilju pronalaženja najboljeg rješenja za spomenuti slučaj, škola se pismeno obratila Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo sa upitom o rješenju statusa za spomenutog ucenika. Krajem marta (30.3.2018.) Uprava škole je od Ministarstva dobila odgovor da do tog datuma roditelji nisu dostaviti bilo kakav dokument za ekvivalenciju o prethodnom školovanju za spomenutog učenika, te shodno tome postupak ekvivalencije nije ni pokrenut.

S obzirom na to da je došlo do nepridržavanja odredbi Pravila PPOŠ „Isa-beg Ishaković“ u smislu nedostavljanja neophodne dokumentacije potrebne za upis djeteta, a koje propisuje Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju (na koji se gospoda Tabaković Đuliman poziva), Uprava škole je nakon više od dva mjeseca čekanja na dokumente donijela odluku o raskidu Ugovora za drugo polugodište školske 2017/2018. godine, potpisanog sa gospođom Dželilom Tabaković Đuliman. O tome je gospođa Tabaković Šuliman uredno obaviještena preporučenim pismom.

lako je gospođa Tabaković Đuliman dobila obavještenje o raskidu Ugovora, sa djetetom se pojavila u dvorištu škole. Nakon poziva direktorice na razgovor, gospođa Tabaković Đuliman je isti odbila, te je tom prilikom izrekla psovke i prijetnje direktorici, roditeljima, učenicima i uposlenicima PPOŠ „Isa-beg Ishaković”, a koje zbog neprimjerenosti ne želimo citirati. Nakon toga je pozvala policiju.

Budući da je navedenom incidentu prisustvovao veliki broj roditelja, učenika i uposlenika, a i zabilježen je sigurnosnim kamerama, predstavnici Vijeća roditelja su tražili hitnu i neodložnu reakciju policije, kako bi se učenicima omogućila adekvatna zaštita i sigurnost u toku boravka u školskim prostorijama. Narednog dana službenici PU Novo Sarajevo su bili prisutni u dvorištu škole s ciljem prevencije mogućih incidenata koje je gospođa Tabaković Đuliman dan ranije napravila.

Obzirom na delikatnost situacije, a sve u cilju zaštite interesa malodobnog djeteta, Uprava PPOŠ „Isa-beg Ishaković”ovim putem apeluje na medije da ne dozvole zloupotrebu medijskog prostora budući da ne postoje konkretni dokazi za ono što je gospođa Tabaković Đuliman iznijela u javnost.Škola također naglašava da u svom radu postupa u skladu sa svim odbredbama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju KS. Također, škola je otvorena za komunikaciju i saradnju sa svim medijima, a sva neophpodna dokumentacija koja potkrepljuje navode škole je uredno arhivirana i dostupna svim nadležnim organima, stoji u saopćenju kojeg potpisuje direktorica Nezira Popovac.

Najnovije

Bosanska Gradiška: 42-godišnjaka pretukli članovi porodice, ostavili ga pred domom zdravlja

Četrdesetdevetogodišnji muškarac brutalno je pretučen i ostavljen na ulazu u dvorište Doma zdravlja u Bosanskoj Gradišci. Kako je potvrđeno Srni...