APEL PREDSJEDNIŠTVU Građani BiH porijeklom sa Kosova su diskriminirani, pomozite da nam se priznaju dokumenta

Preporučujemo

Zajednica Albanaca u Bosni i Hercegovini uputila je nedavno dopis članovima Predsjedništva BiH, sa zaključcima usvojenim na okruglom stolu  „Albanci u Bosni i Hercegovini – historijska i kulturološka povezanost BiH i Kosova“.

-Ne ulazeći u političku sferu odnosa između Bosne i Hercegovine i Kosova, niti u buduće elemente tih odnosa, cilj učesnika okruglog stola je ukazati na probleme s kojima se susreću građani Bosne i Hercegovine i Kosova zbog međusobne primjene najrigoroznijeg viznog režima.

- -

Bosna i Hercegovina i Kosovo primjenjuju najrigorozniji vizni režim koji je doveo do prekida saradnje i svih mogućih veza koje su u doba življenja u zajedničkoj državi Jugoslaviji bile veoma čvrste, gotovo nereskidive, kako na privrednom, ekonomskom, trgovinskom, inesticijskom, naučno-obrazovnom, kulturnom, sportskom, turističkom planu, tako i na polju rodbinskih i prijateljskih veza koja su danas, nažalost, gotovo u cijelosti narušene i prekinute.

Nepriznavanje dokumenata Kosova od strane Bosne i Hercegovine  stvara nesagledive probleme građanima-državljanima Bosne i Hercegovine porijeklom sa Kosova, u smislu rješavanja egzistencijalnih pitanja, kao što su: pitanja radnog staža, penzija, pitanja vlasništva, priznavanja dokumenata (izvodi iz matične knjige rođenih i umrlih), pitanje sklapanja braka te niz drugih pitanja od posebnog značaja i interesa.

Sve te činjenice ukazuju na nezamislivu diskriminaciju građana-državljana Bosne i Hercegovine porijeklom sa Kosova koja je neprimjerena za 21. stoljeće i kojom se krše demokratski i evropski principi i standardi, kao i konvencija o ljudskim pravima, stoji u dopisu koji su dobili Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Zajednica Albanaca u Bosni i Hercegovini, zbog svih ovih navedenih razloga, apeluje naPredsjedništvo BiH, da neodložno usvoji Odluku o priznavanju dokumenata Kosova, što će građanima BiH porijeklom sa Kosova omogućiti rješavanje svojih životnih i egzistencijalnih pitanja i problema.

- -

-Apelujemo na sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine i Kosova da pokrenu međusobne razgovore, s ciljem konkretnog i trajnog rješavnja pitanja liberalizacije, odnosno definitivnog ukidanja viznog režima. Apelujemo da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine primijeni svoju odluku da je sve što  dogovore  Beograd i Priština za Bosnu i Hercegovinu prihvatljivo, što u praksi znači ukidanje svih neshvatljivih barijera i slobodno kretanje ljudi, roba i kapitala.

Mi, učesnici okruglog stola ne tražimo ni više, ni manje, od onoga što su u dogovorima postigli Beograd i Priština, stoji u dopisu koji je članovima Predsjedništva BiH uputio predsjednik Zajednice Albanaca u BiH, Muharrem Zejnullahu.

(E.L.)

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...