- Advertisement -

(VIDEO) Misterija Mediterana: Ostrvo koje godišnje smije da posjeti samo hiljadu ljudi

Preporučujemo

Na ovo ostrvo godišnje smije da dođe tek hiljadu posjetilaca, tako da postoji lista za posjete. Već je i to dovoljno da ostrvo bude posebno, a ono što ga čini tajanstvenim jeste priča po kojoj su gusari ovdje sakrili svoje blago.

Mediteransko more krije maleno ostrvo, idealno za skrivanje blaga, koje se tamo navodno i nalazi. Ipak, teško je vjerovati da ćete ga ikada moći iskopati…

Naime, ostrvo Montecristo, koji je proslavio veliki francuski pisac Alexandre Dumas u svom romanu “Grof Monte Cristo” iz 19. stoljeća, čuva legendu o zakopanom blagu, koje je tamo sakrio ni manje ni više, već Crvenobradi (Oruk Barbarosa) lično.

Samo hiljadu turista godišnje, ili bolje reći sretnika, ima dozvolu da posjeti ovaj prirodni raj. Ne treba ni govoriti kako postoji lista čekanja, tako da ako se sad upišete, računajte da ćete ostrvo vidjeti tek za nekoliko godina.

Tačna lokacija i sadržaj skrivenog blaga i dalje su misterija, a glasine o ostrvu kao mjestu na kojem se skriva plijen započete su još prije nekoliko stotina godina, kad je samostan na ostrvu počeo da stiče veliko bogatstvo. Ipak, gledajući danas, to i nije čudno, jer je prva kapelica na ostrvu izgrađena još u sedmom stoljeću, a kasnije su za luksuz bile zaslužne donacije bogatih porodica.

Ipak, neki vjeruju kako je Crvenobradi u svojim pljačkaškim pohodima u 16. stoljeću sve ukradene dragocjenosti sakrio upravo ovdje, prenosi Oslobođenje.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...