Arapi drže 40 posto stranih ulaganja u BiH, privlače ih priroda i islamski vjerski objekti

Preporučujemo

Arapski poslovni ljudi drže najmanje 40 posto direktnih stranih investicija u Bosni, smatra vlasnik turske grupe za nekretnine DIDO Burcu Uygur.

“Bosna je postala omiljena destinacija ne samo za arapske turiste, već i za investitore”, napominje turski biznismen govoreći na marginama sajma Expo Turkey 2018 koji je održan prošle sedmice u glavnom gradu Katara Dohi, prenosi portal Albawaba.com.

- -

Arapske investicije u Bosni, objašnjava, najviše su fokusirane na nekretnine i građevinski sektor, zajedno sa poljoprivredom i industrijom, piše radiosarajevo.ba.

Prema riječima Uygura, oko 1,25 miliona turista posjetilo je BiH prošle godine, od čega je okvirno 70 posto bilo iz arapskih zemalja.

“Činjenica da je Bosna većinski muslimanska zemlja, to privlači brojne arapske turiste, zajedno sa prelijepom prirodom i islamskim vjerskim objektima”, izjavio je Uygur.

Više od 110 turskih firmi, uključujući one iz građevinskog sektora, namještaja, logistike, IT sektora, prehrambene industrije i turizma trenutno izlažu na Expo Turkey 2018 u Dohi.

Najnovije

Nakon 31 godinu od paljenja, miniranja i rušenja sutra svečano otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a...