Arnautović: Za glasanje se iz dijaspore prijavilo 28.099 osoba, traje obrada podataka

Preporučujemo

Do danas je elektronski nalog za prijavu za glasanje na Općim izborima ove godine u BiH izvan domovine otvorilo 28.099 osoba, saopćio je na današnjoj press konferenciji predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović.

Arnautović kaže da je unos podataka do danas završilo 21.403 osobe.

“Obrađeno je 4.587 prijava, od čega uvjete za glasanje ispunjava 4.046 birača, a nedostatak u prijavi ima 541 osoba. Iz Njemačke je unos podataka završilo 5.103 osobe, iz Švedske 2.653, iz Austrije 1.890 i iz Švicarske 1.751 osoba. U ovom trenutku, jer nije završena obrada prijava, ne možemo kazati koliko osoba iz dijaspore će moći glasati na izborima. Usporena je obrada podataka, a što je direktna posljedica kašnjenja s osiguravanjem sredstava za Opće izbore”, poručio je Arnautović.

Dodao je da je obrada podataka kompleksan posao i da zahtijeva stručno i obučeno osoblje.

Podsjećamo, rok za prijave birača izvan domovine teče od 4. maja i dana raspisivanja izbora i traje do 19. jula ove godine.

Arnautović je u obraćanju medijima predstavio i dosadašnji rad CIK-a BiH na pripremi izbora, te novine poput stranice e-kandidat na kojoj će stranke predavati kandidatske liste.

Najnovije

Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima,...