Banjaluci od 1. jula prijeti totalna obustava javnog prevoza?

Preporučujemo

 

Već šest mjeseci traje polemika između gradonačelnika, skupštinske većine i prevoznika u Banjaluci o izmjeni cjenovnika po kojem pet preduzeća vrši usluge javnog prevoza u gradu na Vrbasu.

I današnji sastanak u Gradskoj upravi prošao je bez usaglašavanja rješenja. Zbog toga bi prevoznici mogli poptuno obustaviti rad od 1. jula.

Ovo je za N1 potvrdio Dejan Mijić predsjednik Udruženja saobraćaja i veza Republike Srpske.

“Mi smo podnijeli zahtjev za korekciju cjenovnika, ali nam do danas nije ništa odgovoreno, niti je ta inicijativa puštena u proceduru, jer kako nam je rekao gradonačelnik ne postoji saglasnost skupštinske većine”, rekao je Mijić.

Inače su prema prijedlogu novog cjenovnika prevoznici tražili poskupljenje karte sa sadašnjih 1.80 KM na 2.30 KM.

Prema riječima Mijića, s obzirom na to da gradonačelnik nije predložio novo rješenje, ali i da grad nema uslove da plati subvencije prevoznicima u skladu sa ranijom odlukom Skupštine grada, prevoznici nemaju nikakvu odgovornost prema gradu, a naknadu gubitaka zatražiće na sudu.

Šansa za dogovor i odustanak od totalne obustave javnog prevoza mogao bi biti sastanak koji bi trebao biti održan u petak na inicijativu gradonačelnika Banjaluke Draška stanivukovića kojem bi trebali prisustvovati predsjednici gradskih odbora partija koje čine Skupštinu grada, ali i sastanak rukovodstva Gradske uprave, predsjednika Skupštine i prevoznika.

Gradonačelnik Stanivuković istakao je i kako su pojedini prevoznici, opterećeni rastom cijena goriva, dostavili prijedlog o raskidu ugovora.

“Sve dosadašnje racionalne prijedloge Grada i prevoznika skupštinska većina je odbijala. Ovo ne smije biti pitanje politike, već pitanje opšteg interesa našeg grada, građana, ali i radnih mjesta”, poručio je Stanivuković.

Prevoznici zahtijevaju korekcije do 25. juna kako bi osigurali uslove da voze u julu. Ranije je skupštinska većina tvrdila kako je moguće realokacijom sredstava u postojećem budžetu grada naći sredstva za isplatu subvencija prevoznicima kako ne bi došlo do poskupljenja cijena prevoza i dodatnog opterećenja građana.

Najnovije

Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima,...