Ashkin, Mourou i Strickland dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

Preporučujemo

Naučnici Arthur Ashkin, Gerard Mourou i Dana Strickland dobitnici su Nobelove nagrade za fiziku, javlja Anadolu Agency (AA).

Amerikanac, Francuz i Kanađanka bave se laserskom fizikom, a podijelit će nagradu od oko oko 770.000 dolara, objavio je Kraljevski institut u Stockholmu.

- -

Ashkin je rođen 1922. godine u New Yorku. Dr. Ashkin razvio je lasersku tehniku opisanu kao optička pinceta, koja se koristi za proučavanje bioloških sustava.

Mourou i Strickland razvili su način stvaranja laserskih impulsa visokih intenziteta i kratkog trajanja na američkom Univerzitetu Rochester.

Devedesetšestogodišnji Ashkin najstariji je naučnik, koji je dobitnik ove nagrade. Prije njega, najstariji naučnik sa ovom nagradom bio je 88-godišnji Raymond Davis Jr.

Fizičarka Strickland je od 1901. godine, treća žena koja je dobitnica ove nagrade.

- -

Nobelova nagrada za fiziku od 1901. do 2016. godine dodijeljena je 110 puta. Nagradu su dobile 204 osobe. John Bardeen je jedna osoba koja je Nobelovu nagradu za fiziku dobila dva puta i to 1956. i 1972. godine.

Prije Strickland, samo dvije žene su dobile nagradu i to Marie Curie, davne 1903. godine i Maria Goeppert-Mayer 1963.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...