Njemačka olakšava dolazak kvalificiranih radnika iz trećih zemalja

preporučujemo

Konzervativno-ljevičarska koaliciona Vlada Njemačke danas je usaglasila osnovne elemente nove legislative koja treba privući visoko kvalificirane migrante u tu zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer izjavio je danas u Berlinu da su koalicioni partneri postigli dogovor o ključnim tačkama nove legislative o čijim detaljima će u narednim sedmicama razgovarati nadležni ministri.

“Legislativa će odrediti precizna pravila. S jedne strane će zadovoljiti potrebe njemačke privrede za kvalitetnom radnom snagom iz trećih zemalja, a s druge strane će urediti kontrolu useljavanja”, kazao je Horst.

On je također kazao kako je uvjeren da će nove uredbe drastično smanjiti ilegalne migracije u Njemačkoj.

Shodno dogovoru partnera u koalicionoj vladi, budući “zakon i imigraciji kvalificiranih radnika” bi trebao donijeti olakšice kompanijama u toj zemlji da iz zemalja nečlanica Evropske unije dovode stručne i iskusne radnike.

Van snage će biti dosadašnja restriktivna praksa koja je njemačkim kompanijama odobravala dovođenje stručne radne snage samo u specifičnim sektorima.

Nova legislativa će stranim radnicima koji govore njemački jezik omogućiti polugodišnji boravak u Njemačkoj radi traženja zaposlenja.

Riječ je o uredbama koje će, prema dogovorenom draftu, na snazi biti u narednih pet godina.

Najnovije

Najveća poskupljenja u Njemačkoj u posljednjih 30 godina: Ima li kraja inflaciji?

Cijene u Njemačkoj rastu kao što nisu skoro tri decenije. Osjetno su skuplji grijanje, benzin i hrana. To ima...