Australija mijenja politiku i razmotrit će priznavanje države Palestine

Preporučujemo

Ministrica vanjskih poslova Australije Penny Wong rekla je da će Canberra razmotriti priznavanje palestinske države, promjenu politike jer međunarodna zajednica traži rješenje s dvije države za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba.

U govoru u utorak navečer, Wong je podržala komentare britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona koji je rekao da bi priznanje palestinske države, uključujući i Ujedinjene nacije, učinilo rješenje o dvije države nepovratnim.

- -

Wong je rekao da međunarodna zajednica raspravlja o palestinskoj državnosti “kao načinu izgradnje zamaha prema rješenju dvije države”.

“Rješenje s dvije države je jedina nada da se prekine beskrajni krug nasilja”, rekla je ona, govoreći na Australijskom nacionalnom univerzitetu.

Takozvano rješenje dvije države je dugo bilo osnova za međunarodne mirovne napore za rješavanje dugotrajnog izraelsko-palestinskog sukoba, ali je proces zaustavljen već deceniju čak i prije sadašnjeg rata u palestinskoj enklavi Gaze između Izraela i Palestine militantne grupe Hamas.

Palestinci teže da imaju nezavisnu državu na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu,koje je Izrael okupirao od Bliskoistočnog rata 1967. uključujući i Gazu.

- -

Izrael je u nedjelju formalizirao svoje protivljenje onome što je nazvao “unilateralnim priznanjem” palestinske državnosti i rekao da se svaki takav sporazum mora postići direktnim pregovorima. Španija je među ostalim zapadnim zemljama koje se zalažu za takvo priznanje i glavni je zagovornik takvog poteza unutar Evropske unije.

Wong je, međutim, odbacila ulogu Hamasa, koji vlada Gazom.

“Nema uloge Hamasa u budućoj palestinskoj državi”, rekla je ona.

Palestinske vlasti su prošle sedmice službeno zatražile da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija ponovno razmotri svoju molbu iz 2011. da postane punopravni član svjetskog tijela.

Predsjednik Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda uputio je u ponedjeljak zahtjev Palestinske uprave za punopravno članstvo u UN-u.

Wong je rekao da su “oni koji tvrde da priznanje nagrađuje neprijatelja” pogriješili jer sigurnost Izraela zavisi od rješenja o dvije države.

“Ne postoji dugoročna sigurnost za Izrael osim ako ga ne priznaju zemlje njegovog regiona”, rekla je ona.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...