Austrija traži hitno rasvjetljavanje tvrdnji o njemačkoj špijunaži

preporučujemo

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen izjavio je da se navodi da je Njemačka obavještajna služba (BND) u periodu od 1999. do 2006. godine špijunirala više pravnih i fizičkih lica u Austriji moraju detaljno istražiti i rasvijetliti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Špijuniranje među prijateljskim državama je nepoželjno i neprihvatljivo. Njemačka vlada mora jasno odgovoriti na neka pitanja“, poručio je Van der Bellen na zajedničkoj konferenciji za medije sa austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom.

Nakon medijskih izvještaja o BND-ovim aktivnostima u Austriji, predsjednik te alpske države Van der Bellen je upozorio da takve aktivnosti dodatno urušavanju međusobno povjerenje i odnose unutar Evropske unije.

Potsjetivši na navode da je njemački BND prislukivao više od 2.000 osoba i institucija, Van der Bellen je kazao da se Njemačka mora hitno očitovati o tome i kazati da li je istina i da li ta neprihvatljiva praksa i dalje traje.

Najnovije

Glava na ‘panju’ ne brani BiH, Bošnjaci trebaju lidere koji neće narodu samo bildati mišiće

BiH je suočena sa puzajućom okupacijom. U tome trenutno prednjači velikosrpski nacionalizam otjelotvoren u predsjedniku susjedne Srbije Aleksandru Vučiću...