Beogradski zoo vrt: Dom za Muju, Vuka, Elzu i još 200 vrsta životinja

preporučujemo

Beogradski zoološki vrt, poznat kao Vrt dobre nade, više od osam decenija jedno je od omiljenih mesta kako za decu tako i za strane turiste, koji mogu da vide više od 200 različitih vrsta životinja, među kojima i mnogo ugroženih vrsta.

Vrt, koji se nalazi na Kalemegdanu u centru glavnog grada Srbije, otvoren je 12. jula 1936. godine, a njegov osnivač je tadašnji gradonačelnik i industrijalac Vladimir Vlada Ilić. Od tada, Beogradski zoo-vrt se održao kao značajna ustanova nauke, edukacije, kulture i rekreativnosti.

U zoološkom vrtu, ima dosta ptica, sisara, gmizavaca, pirana, tu su domaće životinje, mnogo ugroženih vrsta, kao i beli lav, bengalski tigrovi, fazani, paunovi, gepard i mnoge druge vrste.

Direktor zoološkog vrta Srboljub Aleksić u razgovoru za Anadolu Agency objasnio je zašto je ovaj vrt više od 80 godina često mesto za beg iz beogradske jurnjave u oazu mira.

– Dom za više od hiljadu životinja –

“Ovde ima preko 200 različitih vrsta životinja, oko 1.200 jedinki. Postoje tu razne zaštićene vrste, učestvujemo u nekoliko programa zaštite i vraćanja u prirodu, pre svega, nekih retkih ptica, tako da zaista raznoliko, sa svih delova sveta postoje životinje kod nas u vrtu”, kazao je Aleksić.

On navodi da su skoro sve vrste u vrtu na neki način zaštićene.

“Konkretno, mi učestvujemo u programu zaštite žirafa, tapira od tih većih životinja, ali što se tiče ptica, mi smo i na evropskom programu zaštite i vraćanju u prirodu orlova bradana i imamo saradnju sa našim rezervatom na Uvcu i Fondacijom za zaštitu ptica grabljvica za vraćanje beloglavog supa u prirodu, tako da će ove godine po prvi put biti ta zaštita, odnosno vraćanje iz kontrolisanih uslova beloglavog supa na Uvac”, dodaje Ačeksić.

Najstarija životinja u zoološkom vrtu je američki aligator Muja, koji je tu od otvaranja.

“Došao je kao starija jedinka, odnosno odrasla. Zbog nekih izgubljenih dokumenata tokom drugog bombardovanja Beograda, mi faktički ne znamo njegovu starost, ali i kad bi imao tačno ovih 82 godine, on bi bio najstariji primerak američkog aligatora u svetu u uslovima gde se to kontroliše”, navodi Aleksić.

Osim Muje, koji je svakako atrakcija kod dece koja dolaze u posetu zoološkom vrtu, najviše pažnje izazivaju slonovi, lavovi, tigrovi, žirafe, nilski konji i ostale životinje koje su mališanima poznate iz slikovnica ili iz crtanih filmova.

U ovom periodu godine, zoološki vrt je dobio dosta prinova.


”Rodio nam se jedan beli bizon, odnosno ženka bizonka, jelen evropski, servali, patuljaste vidre, arktički vukovi, puno domaćih životinja kao i svake godine, tako da je to jedna vrsta tradicije koju imamo već godinama što se tiče prinova”, kazao je direktor vrta dodavši da su stigle nove hijene iz Južne Afrike.

“To je nešto što nismo imali i jedna interesantna vrsta, a to je binturong ili bearcat kako ga zovu. To je jedna vrsta cibetke, koja ne liči suštinski na cibetku uopšte, dosta je veća i interesantnija i to je jedna životinja koja je dosta retka u zoološkim vrtovima i, eto, još jedna atrakcija za naše posetioce.”

– Oko 400 hiljada posetilaca –

Prinove, ali i nove životinje koje pristižu iz različitih delova sveta, sigurno su jedan od razloga zašto beogradski zoološki vrt godišnje poseti oko 400.000 ljudi.

Osim Muje aligatora, posebna atrakcija su lav Vuk i lavica Elza.

Među herojima vrta su, osim aligatora Muje, i šimpanza Sami, koji je u vrtu boravio od 1988. do 1992. godine, kada je uginuo. On sada ima statuu, kao i ženka dugodlakog nemačkog ovčara Gabi koja je sa osam godina starosti stigla u vrt.

Ulice, trgovi, avenije i skverovi u vrtu nose imena ljudi koji su godinama podržavali njegov razvoj. Danas se Beo zoo-vrt prostire na površini od sedam hektara, a konstantno se i rekonstruiše. Plan je da od jeseni dobije i nove stanovnike – pingvine.

“Dosta toga smo mi renovirali poslednjih godina, sad pravimo novi objekat za pingvine koji bi trebalo ove godine da bude gotov, na jesen da uselimo nove stanovnike. U toku je čak i izrada jednog master plana razvoja zoo vrta, dugoročnog desetogodišnjeg”, objašnjava Aleksić.

Najnovije

Ministarstvo sigurnosti potrošilo oko 12.000 KM na poklone, ručkove u Blagaju, Bihaću…

U Ministarstvu sigurnosti BiH, za razliku od ostalih, niko nema pravo na biznis kartice za reprezentaciju pa ih niko...