Zaustavljeno prodiranje vode u turski brod kod otoka Jabuke, posada spašena

preporučujemo

Kod otoka Jabuke turski teretni brod Haksa jutros je doživio havariju nakon prodora mora u prostor strojarnice

Brod prevozi 3.000 metričnih tona sinter magnezita, opasnog materijala koji se koristi u proizvodnji vatrostalnih materijala, a dodatnu opasnost predstavlja pogonsko gorivo i mazivo, kojeg u brodskim spremnicima ima oko 70 tona.

Ronioci su uspjeli zatvoriti rupu na turskom teretnom brodu s toksičnim materijama koji je doživio havariju kod otoka Jabuke u hrvatskim teritorijalnim vodama i počeo tonuti usljed prodiranja vode.

Pomoćnik hrvatskog ministra mora, saobraćaja i infrastrukture Siniša Orlić rekao je da je akcija u toku i izrazio nadu da će sve biti završeno bez ljudskih žrtava i bez zagađenja mora.

“Ovo je bila dosta opasna situacija. Kako su stvari jutros stajale izgledalo je kao da će brod potonuti, rekao je Orlić novinarima.

On je napomenuo da je turski brod porinut 1993. godine, da ima ispravne dokumente i da je često boravio u hrvatskim lukama.

“Prema dokumentima, kontroliran je šest puta u posljednje dvije godine i jednom je zaustavljen u Trstu. Ne možemo reći da je uzrok havarije njegovo neodržavanje, ali moramo ga izvući na suho kako bismo to tačno ustanovili, “kaže Orlić.

Trenutno je dio posade turskog broda u Splitu, a drugi dio na brodu, renosi radiosarajevo.

U arhipelagu otoka Jabuke rano jutros dogodila se havarija na turskom teretnom brodu usljed prodora vode u mašinske prostorije, a nakon SOS poziva pokrenuta je hitna evakuacija posade.

Turski brod prevozi 3.000 metričkih tona sinter magnezita, a u brodskim spremnicima nalazi se oko 70 tona pogonskog goriva i maziva.

Najnovije

Abazović: Ne treba nam srpski svet već evropski svijet

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović u odgovoru na poruke ministra policije Srbije Aleksandra Vulina o "srpskom svetu" rekao...