Austrijski desničari napustili salu parlamenta tokom govora Zelenskog

Preporučujemo

Zastupnici proruske, krajnje desne Slobodarske stranke izašli su iz donjeg doma austrijskog parlamenta u četvrtak tokom govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ističići da se time krši neutralnost Austrije.

Zelenski se obratio komori putem video veze, zahvalivši Austriji na humanitarnoj pomoći i pomoći u projektima kao što je čišćenje mina. Austrijska neutralnost je sprječava da se vojno uključi u sukob i dok politički podržava Ukrajinu, ne može toj zemlji slati oružje u borbi protiv ruske invazije.

Slobodarska stranka (FPO) je, međutim, danima prije toga upozorila da će održati neki oblik demonstracije protiv obraćanja Zelenskog. Zastupnici ove stranke prisustvovali su početku govora i potom otišli.

“Tužno je što je FPO jedina stranka u parlamentu koja ozbiljno shvaća našu trajnu neutralnost, čime se također zalaže za mir”, rekao je čelnik FPO-a Herbert Kickl u izjavi u utorak.Zastupnici koji su izašli iz dvorane ostavili su male plakate na svojim stolovima s logom stranke i natpisima “prostor za neutralnost” ili “prostor za mir”.

Od pet stranaka u parlamentu, FPO ima treći najveći broj mjesta u donjem domu. Trenutno ima blagu prednost u anketama nad opozicionim socijaldemokratima i konzervativcima kancelara Karla Nehammera, koji vladaju u koaliciji s ljevičarskim Zelenima. Aktualni saziv parlamenta traje do jeseni sljedeće godine.

Najnovije

U Poljskoj održani protesti, pola miliona ljudi na ulicama

Pola miliona demonstranata se okupilo na ulicama Varšave u nedjelju 4. juna, kako navode predstavnici opozicije u Poljskoj koji...