- Advertisement -

Austrijski mediji: Osumnjičeni za planiranje napada u Gracu na slobodi u Banjaluci

Preporučujemo

Državljanin BiH Emir H. (26) koji je u decembru 2017. uhapšen pod sumnjom da je planirao napad na božićni sajam u Gracu deportovan je proteklog vikenda u BiH.

“Emir, koji je zagovornik šerijata, deportovan je avionom u BiH, odnosno u Republiku Srpsku. On se sada nalazi na slobodi u Banjaluci”, naveli su austrijski mediji.

On je bio osumnjičen da je planirao da automobilom, po uzoru na druge teroriste, uleti u masu ljudi na božićnom sajmu, prenose Nezavisne novine.

Optužnica se oslanjala na izjave stanara skloništa za beskućnike u kome je živio i gdje je imao besplatan smještaj, hranu i mjesečnu novčanu nadoknadu.

Tokom hapšenja u njegovom mobilnom telefonu je pronađeno 488 fotografija raznog oružja i video-igra, kojom se mogu praviti virtuelni pogoci na stvarno okruženje.

U džepu mu je bila i kopija izdanja “Klajne cajtunga” s naslovnom stranom o terorističkom napadu kamionom na šetalište u Nici.

On je redovno posjećivao džamiju radikalnih islamista u Gracu, a ranije je odlazio u džamiju Takva, koja je zatvorena zbog ekstremističkog učenja. Poznavao je vehabije koji su u januaru 2017. uhapšeni u Gracu. Emir je pušten iz istražnog zatvora na osnovu žalbe podnesene Višem pokrajinskom sudu, a njegov branilac Volfgang Blašic najavio je ulaganje žalbe na protjerivanje.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Požar na sarajevskoj autopijaci

Danas je oko 14.30 sati na autopijaci u sarajevskom naselju Stup izbio požar, potvrđeno je za Oslobođenje iz Profesionalne...