Autocesta stiže do Mostara, počinju radovi vrijedni 25 miliona eura

Preporučujemo

S međunarodnog graničnog prijelaza Bijača do Mostara uskoro će se moći doći autocestom.

Naime, ovih dana u Mostaru je potpisan ugovor o izgradnji dionice Mostar jug – Počitelj, poddionica Buna – Počitelj, piše Večernji list.

- -

Ugovor su potpisali direktor JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Terzić, direktor Heringa d.d. Široki Brijeg Ladislav Bevanda te federalni ministar prometa i veza Denis Lasić. Riječ je o dionici dugoj nešto više od sedam kilometara, a vrijednost radova na njenoj izgradnji iznosit će 25,692.383,53 eura.

“Nadam se da ćemo do kraja ljeta imati još ugovora na području koridora Vc, od Svilaje pa sve do juga Hercegovine, i da će tako Hercegovina na koridoru Vc postati ozbiljno gradilište”, kazao je ministar Lasić.

Podsjetivši na brojne opstrukcije koje su se događale u natječajnim procedurama, ističe kako je zadovoljstvo potpisati ugovor u Hercegovini koja će, kako naglašava, postati veliko gradilište na koridoru Vc. Direktor Heringa d.d. Široki Brijeg Ladislav Bevanda, koji se obvezao radove na spomenutoj dionici koridora Vc završiti u roku od 18 mjeseci, ističe kako je prerano da išta o tome još govori.

“Trkači govore kad dođu na cilj, i ja ću govoriti kad i ako dođem na cilj”, kazao je Bevanda.

- -

Direktor JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Terzić je, izrazivši zadovoljstvo potpisanim ugovorom, podsjetio kako je do toga došlo nakon usvajanja Zakona o akcizama na gorivo, što je prošle godine bio zaustavljen proces.

“Bez ikakvih negativnih konotacija odabrali smo izvođača radova, nadam se da će u roku od 18 mjeseci kao ozbiljan graditelj gospodin Bevanda imati puno više za reći”, kazao je Terzić. Istaknuo je kako se do sredine juna očekuje raspisivanje tendera za dionicu Počitelj – Zvirovići i da se trenutačno radi evaluacija natječajne dokumentacije.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Ian Brown koji je ovaj projekt ocijenio vrlo značajnim za čitavu regiju.

“Da bi Europska banka odobrila sredstva, trebalo je prvo usvojiti zakon i izvršiti povećanje akciza na gorivo. Čim se taj ugovor usvojio, proces je urađen najbrže što je moguće. Što se tiče evaluacije tendera, čitav taj proces je trajao na ozbiljan i brz način i zato smo svi ovdje prisustvovali na potpisivanju ugovora”, kazao je Brown. Inače, sredstva za ovaj dio autoceste osigurana su preko Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), prenosi Večernji list.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...