Avdić i Bajrović o Schmidtovim odlukama: HDZ-u ide Izborni zakon a Dodiku državna imovina

Preporučujemo

 

Ne prestaju stizati reakcije nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona koje se tiču integriteta izbornog procesa.

- -

O tome da li će ova odluka zaista onemogućiti izborne malverzacije ili zakomplikovati izborni proces kao i reakcijama koje najavljuju iz RS-a, večeras su u emisiji ‘7 plus’ Hayat TV-a govorili voditelj emisije ‘Istraga sedmice’ Avdo Avdić i potpredsjednik Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović.

-Puno je tu stvari koje su dobre, a ima i koji predstavljau opasnost. Ima i rupa koje bi mogle ostaviti prostora ovima koji ne priznaju izmjene Izbornog zakona. Ima odličnih stvari koje je Schmidt uradio, ali i propusta i političkih stvari koje će se pokazati u narednom periodu. Puno je ovlasti prebacio na CIK. CIK bi mogao biti politički organ vladajuće koalicije. Schmidt je svu izbornu moć dao CIK-u, a otvorio vratu SNSD-u i HDZ-u – kazao je Avdić.

Bajrović je istakao da je Schmidt morao reagovati kako bi spasio kredibilitet institucije koju predstavlja.

-Schmidt lično nije zadovoljan činjenicom da je morao reagovati na ovaj način. Dodik je satjeran uza zid u političkom smislu. Ima stvari koje su pozitivne, ali ukoliko CIK pređe u ruke Trojke, SNSD-A i HDZ-a, Schmidtove odluke će se pretvoriti u sušte suprotnosti. Dodik sutra ima press-konferenciju koja će pokazati da će politička kriza od Dejtona do danas dostići historijske razmjere. Nema odvajanja HDZ-a od SNSD-a. Plan je sljedeći – koristeći tu krizu u dogovoru s Schmidtom, HDZ-u će se morati dati Izborni zakon, a Dodiku državna imovina – kazao je Bajrović.

- -

Uprkos negodovanju, ni HDZ, ni vlasti u RS-u ne ističu konkretne zamjerke.

-Čović je pokušavao da riješi članove Predsjedništva BiH i sada je to razdvojeno. Dodikov problem je da ne smije priznati Schmidta čak ni kad bi RS odcijepio. On ima problem s negiranjem Schmidta, nema problem sa sadržajem odluke – istakao je Avdić.

Bajrović je dodao kako je Dodikov problem politički.

-Dodik ne može da prihvati to da Schmidt može donijeti zakon, on de facto priznaje Schmidtovu mogućnost da nameće odluke u RS-u – istakao je Bajrović.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...